У Страсбурзі нагадали про окупований Крим, репресії та політв’язнів Кремля - депутат Умєров

14:20 09.11.2021

На Всесвітньому форумі за демократію у Страсбурзі українці підняли плакати на захист політв’язнів. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат України, фракція «Голос» Рустем Умєров.

Сьогодні в Страсбурзі на Всесвітньому форумі за демократію під час виступу російської делегації студенти Української школи політичних студій нагадали про окупований Крим, репресії та політв’язнів Кремля, - написав Умєров, піше QIRIM.News.

Депутат зазначив, що сьогодні в окупованому Криму 121 людина незаконно утримується окупантом. І ця цифра постійно зростає.

Наші громадяни зазнають системних переслідувань, викрадень та арештів з боку Росії. Терміни, «присуджені» так званими судами, вражають — від 12 до 19 років — за абсолютно сфабриковані справи. Загалом у російських тюрмах утримуються близько 450 українців, - наголосив депутат.

Умєров додав, що на політичному та дипломатичному рівнях Україна робить все можливе для їхнього найскорішого звільнення. Зокрема, у Верховній Раді знаходяться три важливі законопроекти №6104, 6105 та 6106 — про соціальний і правовий захист політв’язнів та членів їхніх сімей.

Ми хочемо максимально спростити реінтеграцію колишніх ув'язнених та їхніх родин. Час, проведений за російськими ґратами, – це безповоротно втрачене життя та здоров'я наших людей. Ми повинні використовувати кожну нагоду для нагадування світу про незаконно утримуваних Кремлем українців, - підкреслив депутат.

Як повідомляли QIRIM.News, 19 жовтня народний депутат України Рустем Умєров закликав своїх колег підтримати закон №6104 «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей», також відомий як закон про політв’язнів.

Як розповідали QIRIM.News, режисер і колишній політв'язень Олег Сенцов разом із іншими колишнім бранцем Кремля журналістом Станіславом Асеєвим обговорили питання політв’язнів із спецпредставником Європейського Союзу з прав людини Еймоном Гілмором.

Нагадаємо, 3-4 вересня 2021 року окупанти у Криму провели серію обшуків і затримали Джеляла, а також інших кримських татар (Ельдара Одаманова, Асана та Азіза Ахтемових, а також Шевкета Усеїнова). Згодом Одаманова та Усеїнова відпустили на волю, а Джеляла та інших затриманих відвезли у невідомому напрямку із села Першотравневе Сімферопольського району у Криму. Співробітники ФСБ утримували його в наручниках з мішком на голові, чинили психологічний тиск і поводилися з ним особливо жорстоко. Згодом Джелялу окупаційна влада висунула підозру в «диверсії», зокрема, в тому, що він нібито брав участь у підриві ділянки газопроводу, що відбувся 23 серпня 2021 року біля Перевального біля Сімферополя.

Ще на цю тему