Литва підтримує ідею створення Кримської платформи і братиме участь в її діяльності

16:30 12.11.2020

Литва підтримала ініціативу створення міжнародної Кримської платформи і планує брати участь в її діяльності.

Про це заявив посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас, передає ZN.UA.

«Литва підтримує рішення України створити міжнародну Кримську платформу і планує брати участь в її діяльності. Ми згодні з думкою Києва, що ця ініціатива допоможе консолідувати політику невизнання, протистояти мілітаризації Криму, стежити за ситуацією з правами людини і екологією, піднімати інші невідкладні проблемні питання, що виникають через окупацію Криму», - сказав посол в інтерв'ю агентству» Інтерфакс-Україна».

За словами Сарапінаса, ця ініціатива співвідноситься з політикою невизнання Європейським Союзом незаконної анексії Криму та вимогами ЄС до Росії забезпечити права жителів півострова.

Нещодавно Міністерство закордонних справ України повідомило про підготовку нового переговорного майданчика щодо Криму, який міг б стати аналогом нормандського формату, в якому йде мова про ситуацію в Донбасі, - Кримської платформи.

Кирирує проектом перша заступник міністра Еміне Джапарова. А двері до участі в ньому відкриті не тільки для західних партнерів України, але і для окупанта півострова - Росії (хоч в МЗС сумніваються в тому, що Москва буде брати участь).

Так, про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великобританії, Туреччини та інших країн. На якій стадії знаходяться переговори з Європейським Союзом, поки невідомо.

Перший саміт Кримської платформи пройде в травні наступного року в Києві.

Захід стане «інавгураційним», тобто, з нього формально почнеться створення Кримської платформи. Також планується, що на ньому буде ухвалено Декларацію, яка стане політичною основою діяльності платформи.

У міністерстві також розповіли, якої мети планують досягти, завдяки Кримській платформі, крім кінцевої - деокупації українського півострова.

Так, крім консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протидію анексії Криму Росією, серед завдань платформи також протидія загрозам РФ в море. Загальний список виглядає так:

- дотримання міжнародної політики невизнання анексії українського півострова;
- посилення міжнародних санкцій у відповідь на російську агресію проти України та інші - порушення РФ норм міжнародного права;
- допомога жертвам порушень прав людини в Криму;
- протидія мілітаризації півострова і загрозам безпеки в регіоні Чорного, Азовського і Середземного морів.

Всі ці аспекти будуть обговорюватися під час першого саміту Кримської платформи.
 

Ще на цю тему