Протести у Тбілісі: 10 представників ЗМІ постраждали від дій спецназу

20:20 01.05.2024

Десять журналістів та операторів постраждали від дій спецназу під час висвітлення акцій проти грузинського закону про «іноагентів» у Тбілісі.

Про це повідомляє Эхо Кавказа з посиланням на неурядову організацію «Медіаомбудсмен», передає Укрінформ.

За даними організації, у період з 28 квітня по 1 травня спецназівці розпорошили перцевий балончик на оператора телекомпанії «Пірвелі» Ніко Кокая; перешкоджали діяльності журналістів інтернет-видання «Публіка» Лікі Закашвілі та Басті Мгалоблішвілі; перешкодили у здійсненні обов'язків журналістів та операторів телекомпанії «Пірвелі» Нанукі Каджая, Давида Берадзе, Георгія Шецірулі, Маріам Макасарашвілі та Діани Чиргадзе; побили журналіста інтернет-видання «Аі факти» («Ось, факт») Робі Зарідзе; напали на журналіста CNews Exclusive Гігу Гелхвіїдзе.

«Медіаомбудсмен» закликав Спеціальну слідчу службу взяти до уваги інтереси журналістів та операторів та провести оперативне розслідування.

Загалом у 2024 році організація повідомила до слідчого відомства про 14 випадків нападів на журналістів та операторів, які висвітлювали протести проти закону про «іноагентів».

Як пише Грузія Online, у зв'язку з фактами застосування надмірної сили щодо учасників акції перед парламентом Грузії 30 квітня та 1 травня Спеціальна слідча служба вже проводить розслідування можливого зловживання посадовими повноваженнями шляхом насильства, передбаченого 3 частиною 333 статті КК Грузії.

Зазначається, що Спеціальна слідча служба отримує повідомлення про факти, що відбулися по гарячій лінії, з ізоляторів тимчасового тримання та Апарату Народного захисника, проводить відповідне правове реагування, плануються та проводяться слідчі дії.

Наголошується, що громадськість буде проінформована про хід та результати розслідування.

Нагадаємо, 17 квітня парламент Грузії затвердив проєкт закону про «іноагентів» у першому читанні. Через повторне ініціювання законопроєкту на початку квітня цього року в Тбілісі проходять акції протесту. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в РФ законодавства про «іноземних агентів».

Напередодні законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» винесли в другому читанні на розгляд парламенту Грузії.

Багатотисячні протести проти законопроєкту «Про прозорість зовнішнього впливу», розгляд якого ініціювала «Грузинська мрія», тривають уже кілька тижнів. В ніч на 1 травня у Тбілісі під час розгону мітингувальників поліцейські застосували спецзасоби, а також били їх. Зокрема серйозні травми отримали лідери опозиції.

Євросоюз, який у грудні надав Грузії статусу країни-кандидата в ЄС, заявив, що ухвалення закону несумісне з цінностями ЄС і зруйнує надії країни на членство в цьому об'єднанні.

МВС Грузії заявило, що минулої ночі у Тбілісі затримали 63 учасників акцій протесту проти розгляду у парламенті законопроєкту про «іноагентів».
 

Ще на цю тему