Українські Island отримають власний пункт базування

18:15 02.09.2020

Українські патрульні катери типу Island отримають власний пункт базування.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Відповідна інформація прозвучала від Командувача ВМС ЗС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи під час виступу для курсантського та викладацького складу Інституту ВМС та Відділення військової підготовки Морехідного коледжу технічного флоту Національного університету «Одеська морська академія».

Зараз у ВМС триває робота щодо створення нового пункту базування для розміщення майбутнього дивізіону патрульних катерів типу Island.

Катери розмістять біля причальної стінки в акваторії морського торговельного порту Южний в Одеській області.


Катери типу Mark VI та патрульний катер Kiska класу Island біля причалу Фото: ВМФ США


«Це питання вже вирішено. Найближчим часом розпочнеться робота зі зведення всіх необхідних об’єктів берегової інфраструктури» — розказав контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Наприкінці 2019-го року для ВМС ЗС України було передано земельну ділянку розміром у 2,4 гектари в мікрорайоні 1/7 у місті Южний, яка буде використовуватися для потреб майбутнього дивізіону,

У самому порту планується розміщення плавучого причалу типу ПЖ-61У або аналога для базування патрульних катерів.

Нагадаємо, що США передадуть за програмою «Надлишкового оборонного обладнання» Військово-Морські Сили ЗС України ще три катери типу Island від Берегової охорони США до наявних «Слов’янська» та «Старобільська»


Українські Island отримають власний пункт базування. Катери Island для ВМС ЗС України


Спочатку планувалось, що для ВМС ЗС України перші два будуть передані у 2020 році, а ще один у 2021-у.

Це будуть патрульні катери USCGC Ocracoke (WPB-1307), USCGC Washington (WPB-1331) та USCGC Kiska (WPB-1336), які раніше були в складі Берегової охорони США.

Делегація ВМС ЗС України вже оглянула ці катери наприкінці жовтня 2019 року, з висновками, що вони перебувають у гарному технічному стані.

Ще на цю тему