Ближче до Чорного моря: США перекидають F-16 з авіабаз у Німеччині

11:01 17.08.2020

Американські F-16 з авіабази Шпангдалем перебазуються на північ Італії.

Запланований вивід частини контингенту армії США з Німеччини, якій розпочався у червні 2020 року, торкнувся і авіаційної компоненти, яка у військовій доктрині країн НАТО займає провідне місце.

Одна з ескадрилій F-16 - 480-та винищувальна ескадрилья, яка базується на авіабазі Шпангдалем на заході Німеччині буде перебазована на північ Італії на авіабазу Авіано. На ній вже знаходиться дві ескадрилій F-16 - 555-та та 510-та.

«Перебазування F-16 ближче до Чорноморського регіону дозволить ефективніше проводити динамічне використання сил та ротаційне розгортання на південно-східному фланзі НАТО», - повідомив міністр оборони США Марк Еспер.

Як підкреслює у своєму аналітичному матеріалі DefenseNews, перебазування літаків, окрім розміщення ближче до Чорного моря, має величезне значення у логістиці. Вивільнення потужностей авіабази Шпангдалем дозволить у коротші терміни наростити авіаційну складову у разі потреби.

«У майбутній війні з технологічно розвиненою країною, такою як Росія чи Китай, повітряні сили США розраховують, що кращий засіб забезпечити живучість авіації - це розподілити її по багатьох місцям проведення операцій. Ця концепція отримала назву гнучкого бойового застосування. Авіабаза Шпангдалем, з розвиненою інфраструктурою, дозволить перетворити її на важливий елемент у масштабному конфлікті, який дасть США додаткові можливості для перебазування підкріплень для захисту східного флангу НАТО», - пише видання.

Крім того, у планах Пентагону немає плану залишити авіабазу Рамштайн, яка значно потужніша за Шпангдалем та слугує не тільки місцем базування авіації та сил швидкого реагування, але і логістичним хабом для військ США у Європі та командним центром.

Загалом повідомляється, що у Німеччині залишиться 24 тисячі американських військових з понад 38-тисячного контингенту.

Ще на цю тему