У США нарешті з'являється оборонний бюджет із піврічною затримкою: там є гроші для України

09:00 25.03.2024

Попри найбільшу війну у Європі з часів Другої світової та найбільшу безпекову світову кризу за останні десятиріччя у США досі немає оборонного бюджету, але тепер є всі шанси

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Попри те, що фінансовий 2024 рік у США розпочався ще 1 жовтня, з цього моменту федеральний бюджет США, включно з бюджетом міністерства оборони, не був прийнятий. Досі американський парламент уникав шатдауну продовженням тимчасового фінансування, але за старим бюджетом 2023 року, що означало відсутність грошей за новими оборонними програмами, наприклад - на збільшення виробництва боєприпасів.

Але тепер ця проблема починає рушати з місця, бо нижня палата американського парламенту, Палата представників, вчора пізно ввечері за місцевим часом змогла прийняти пакет з шести законопроєктів на загальну суму у 1,2 трильйона доларів включно з фінансування міноборони на 825 млрд доларів, що на 29 млрд більше за бюджет 2023 року.

Потім проголосувала верхня палата парламенту, Сенат, таким чином справа лише за підписом президента Джо Байден.

І хоча оборонний бюджет США та допомога Україні це різні "графи" бюджету, але часом вони перетинаються. І в безпосередній бюджет Пентагону все ж таки потрапили гроші на озброєння для України - 300 млн доларів за програмою USAI, коли зброя замовляється для України у виробників. І звісно це не весь бюджет для цієї програми, бо її валова частина зависла в окремому генеральному фінансуванні допомоги.


Також, як пише Defense One, новий оборонний бюджет містить вкрай важливі програми, які мали отримати фінансування у 2024 фінансовому році. В першу чергу мова йде про розширення виробництва артилерійських боєприпасів, а також критично важливих ракет, включно з боєприпасами для HIMARS та Patriot.

Водночас під питанням залишається, чи закладено у проєкт бюджету гроші на відновлення запасів озброєння, яке було передано Україні за програмою президентського вилучення. Це доволі важливе питання, бо саме брак 10 млрд доларів на таке відновлення у Пентагоні назвали причиною неможливості продовження виділення допомоги для України, хоча формально на рахунку там ще близько 4 млрд доларів.

Можливо ця сума просто розподілена по окремих статтях, які отримали збільшене фінансування. Наприклад, на наземні бойові машини на 2024 Пентагон має отримати 3,72 млрд доларів, що на 431 млн доларів більше за показник минулого року.


З інших аспектів оборонного бюджету США - виділення 33,5 млрд доларів для ВМС, що дозволить закупити два ракетні есмінці класу Arleigh Burke, два підводні човни класу Virginia та одну класу Columbia, два фрегати та одне судно забезпечення T-AO. Також бюджет заблокував списання чотирьох кораблів, скоріш за все - доволі нових 10-річних стелс-кораблів класу Independence.


USS Bulkeley - есмінець класу Arleigh Burke

Американські повітряні сили мають отримати гроші на закупівлю 86 винищувачів F-35, 24 одиниць F-15EX та 15 танкерів KC-46. А сухопутні війська - 1,9 млрд доларів на розвиток армійської авіації, зокрема проєкту FLRAA з V-280 Valor.

Додатково буде профінансовано розвиток штучного інтелекту, загалом на 1,8 млрд доларів, 0,9 млрд піде на інтеграцію в оборону сучасних цивільних цифрових технологій, стільки ж - на підтримку ключових оборонних досліджень. А під скорочення на 1 млрд доларів потрапили космічні сили США.

Ще на цю тему