США тепер можуть конфіскувати російські активи для України

12:00 25.04.2024

Великий пакет американської допомоги Україні та іншим союзникам, який президент Джо Байден підписав у середу 24 квітня, також дозволяє заарештувати російські державні активи, які розташовані в США, і використовувати їх на користь Києва.

Отож, це може означати ще 5 мільярдів доларів допомоги для України, які надійдуть з рахунків російського Центрального банку, що вже були заморожені у Сполучених Штатах, пише ZN.UA з посиланням на The Associated Press. 

Конфіскацію проведуть відповідно до положень закону REPO (скорочено від Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians Act), які були включені до законопроєкту про допомогу.

Водночас у видання вважають малоймовірним те, що США арештують активи без згоди інших членів «Великої сімки» та Європейського Союзу.

США та їхні союзники заморозили 300 мільярдів доларів на російських закордонних рахунках після початку повномасштабного вторгнення Москви в Україну. Ці гроші залишаються невикористаними ‒ більшість з них в країнах Європейського Союзу ‒ поки триває війна. Але приблизно 5 мільярдів доларів із них знаходяться в США.

Заморожені активи знерухомлені, і Москва не може отримати до них доступ ‒ але вони все одно належать Росії. У той час як уряди можуть без проблем заморозити майно, перетворення його на конфісковані активи, які можуть бути передані на користь України, вимагає додаткових процедур, включаючи правову основу та рішення суду.

Понад рік чиновники з різних країн обговорювали законність конфіскації цих грошей та передачі їх в Україну.
 

Ще на цю тему