У Пентагоні оголосили деталі першого пакету допомоги для України у новій "серії"

14:00 24.04.2024

Міноборони США окреслило, як орієнтовні строки передачі озброєння, так і його вміст, який формується у тісному контакті з Україною

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Україна отримає від США озброєння за програмою президентського вилучення з мінімальною затримкою, фактично одразу після прийняття закону про фінансування на 61 млрд, про це повідомив речник Пентагону генерал Пет Райдер на брифінгу.

За його словами на передачу озброєння піде лише декілька днів, для чого буде використано вже розгорнуті та добре працюючі логістичні механізми у середині НАТО та країнах-партнерах, так званої Групи сприяння безпеці України.

Водночас Пет Райдер не став коментувати непідтверджену інформацію щодо розміру першого пакету у 1 млрд доларів, а також не став розкривати його точного змісту, посилаючись на те, що спочатку має бути підписаний закон щодо фінансування. Але він зазначив, що перший пакет допомоги буде сконцентрований на "на найнагальніших потребах України".

"Я думаю, що було б розумно очікувати, що до нього входитимуть засоби протиповітряної оборони, а також артилерія та боєприпаси", - зазначив речник Пентагону, додавши, що його формування проходить у тісному контракту з Україною.

Зазначимо, що цей пакет допомоги має стати першим у "серії" та у межах нової програми фінансування з боку США. Бо у жовтні 2023 року через те, що у США розпочався новий фінансовий рік та не був прийнятий бюджет, включно з оборонним, допомога Україні не отримала фінансування.

До кінця 2023 року США лише передавали "залишки" з цієї суми, яку не встигли витратити до кінця вересня. Зокрема кошти за програмою Ініціатива сприяння безпеці України, USAI, коли зброя замовляється у виробників завершились на початку листопада 2023 року. А наприкінці грудня був переданий останній пакет розміром 250 млн доларів за програмою президентського вилучення (PDA). Після цього за весь час був виділений лише один екстрений пакет допомоги на 300 млн, появу грошей на який у Пентагоні пояснили доволі сумбурно.

Ще на цю тему