Допомога в кредит: спікер Джонсон анонсував нововведення у проєкті щодо України 

14:20 01.04.2024

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон очікує, що пакет допомоги Україні включатиме "деякі важливі нововведення", серед яких – можливе виділення допомоги у кредит.

Про це повідомляє The Hill, пише Європейська правда.

Джонсон наголосив на складному становищі, в якому він опинився, маючи історично невелику більшість у Палаті представників. Проте він повідомив, що працював над розробкою пакета підтримки України і планує винести його на голосування, коли Палата повернеться до роботи.

"Ми говорили з усіма членами, особливо зараз, під час роботи в окрузі. Коли ми повернемося після цього періоду роботи, ми будемо просувати продукт, але я думаю, що він буде мати деякі важливі нововведення", – зазначив він.

Джонсон навів як приклад можливість надання допомоги Україні в кредит. Ця ідея набула певної популярності на початку березня як спосіб підтримати Україну таким чином, щоб заспокоїти занепокоєння республіканців щодо надання більшої допомоги.

Джонсон також згадав про закон "REPO для українців", який уповноважує президента заарештовувати російські суверенні активи, заморожені в США, і передавати їх Україні.

"Закон про REPO, знаєте, якщо ми можемо використовувати арештовані активи російських олігархів, щоб дозволити українцям боротися з ними (росіянами), це просто чиста поезія", – сказав Джонсон. "Навіть президент Трамп говорив про кредитну концепцію, де... ми не просто надаємо іноземну допомогу. Ми встановлюємо такі відносини, щоб вони могли повернути її нам, коли прийде час", – додав він.

Ці заяви прозвучали після того, як Джонсон дав зрозуміти, що має намір проштовхнути законодавство, яке забезпечить фінансування України, але він ще не визначився, як саме буде виглядати проєкт.

Голова Комітету з питань розвідки Палати представників Майк Тернер у неділю висловив упевненість, що допомога Україні матиме "переважну підтримку" після повернення Конгресу до роботи, підкресливши обіцянку Джонсона зробити фінансування України пріоритетом після канікул.

Як відомо, схвалення Конгресом США понад 60 мільярдів доларів допомоги для України наразі блокують республіканці в Палаті представників. Білий дім неодноразово застерігав, що це суттєво шкодить військовим зусиллям Києва на полі бою.
 

Ще на цю тему