У Казахстані сподіваються, що Росія не наважиться на нове втрогнення

11:00 13.04.2024


Часто від Росії в бік Казахстану лунають або звинувачення в русофобії, обмеженні прав російськомовних і т.д, або погрози, що ця країна стане наступною, на яку РФ нападе, як це було в історії зі злитим аудіоповідомленням генерала Андрєя Гурульова. 

Втім, щоразу реакція Астани є дуже обережною. Оглядач Володимир Кравченко у матеріалі "Що в Путіна на думці, те в депутатів на язиці: чи вторгнеться Росія до ще однієї країни?" пише, що, найімовірніше, це свідчить про прагнення тамтешньої влади зайвий раз не загострювати відносин з Москвою, повідомляє ZN.UA

"Найімовірніше, Токаєв і керівництво країни керуються тим, що Росія не захоче реалізувати військовий сценарій", — припустив політолог Досим Сатпаєв. 

Причин для такої оцінки може бути декілька:

  • загрузнувши в Україні, масово втрачаючи людей і техніку, Кремль не може дозволити собі ще один фронт;
  • Росії потрібен Казахстан як вікно для здійснення паралельного експорту;
  • військова агресія призведе до дестабілізації Центральноазійського регіону;
  • Москва повинна буде враховувати позицію свого стратегічного союзника, який надає їй економічну та політичну підтримку, — Пекіна. А Китай, найімовірніше, буде проти вторгнення до країни, в яку він уже вклав близько 30 млрд дол. і яка є важливим транспортним коридором до Європи;
  • "спеціальна військова операція" в Казахстані невигідна й іншому партнеру Росії — Туреччині. Анкара як лідер тюркомовної спільноти сприймає Центральну Азію як зону своїх інтересів, і вторгнення російських військ до Казахстану може негативно позначитися на турецько-російських відносинах.

Ще на цю тему