Казахстан передумав брати Rafale, але чекає на 10 Су-30СМ від РФ до кінця 2024 року(фото)

20:40 30.11.2023

Російські літаки будуть отримані за старим контрактом, казахи зосереджуються на дронах

Представники військового керівництва Казахстану заперечують інформацію про намір цієї країни придбати літаки Rafale, про що нещодавно заявляли французькі ЗМІ. Натомість казахські військові зосереджуватимуться на тому, щоб отримати російські літаки Су-30СМ в рамках старих домовленостей, і в подальшому розвивати саме сегмент безпілотної авіації.

Як повідомляе Війсковій портал« DEFENSE EXPRESS»
Про це під час брифінгу заявили головнокомандувач силами повітряної оборони Казахстану Даурен Косанов та його заступнк з питань озброєнь полковник Єржан Нідільбаєв, йдеться в публікації державного інформагентства КазТАГ.

 

Французький Rafale, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зокрема, коли Нідільбаєв заперечував намір купувати французькі "Рафалі", то вжив цікаву конструкцію – спочатку сказав, що ніяких перемовин з цього приводу не йшлось, потім наголосив, що Rafale насправді дуже дорогий літак, і уже начебто виходячи з питання "ціна-якість" було вирішено зосередитись на поставках російських Су-30СМ.

Чотири літаки цього типу мають бути отримані від РФ до кінця 2023 року, ще шість – протягом 2024 року. Наразі ВПС Казахстану вже має 23 літаки Су-30СМ, які були поставлені кількома партіями протягом 2015-2021 років, в рамках раніше укладених домовленостей із РФ, які передбачали поставку до 36 винищувачів цього типу.

Су-30СМ ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також передбачається, що до кінця поточного року та протягом 2024 року Казахстан має отримати від росіян дві батареї ЗРК "Тор-2М" і тренажери для навчання пілотів на Су-25СМ.

Водночас, командувач повітряної оборони Казахстану Косанов окремо наголосив, що його країна воліє далі зосереджуватись на розвитку саме безпілотної авіації, яка себе показала найбільш затребуваною в сучасній війні. Тим більш, що сам Казахстан уже має на озброєнні декілька безпілотників оперативно-тактичного рівня – китайські Wing Loong-1, турецькі Anka та ізраїльські Skylark.

 

Турецький БПЛА ANKA, фото ілюстративне, джерело - Anadolu

Раніше Defense Express розповідав про те, що за даними авторитетного інсайдера французького ВПК Мішеля Кабіроля, під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Кахастану наприкінці жовтня 2023 року мова була і про те, що ця країна може купити Rafale.


До цього ми також писали про те, що купити Ralale хотіла Колумбія, але не змогла. Чому так вийшло – пояснювали в публікації Як не потрібно торгуватись за літаки, якщо хочеться хоча б Gripen або навіть Rafale.

 

Багатоцільовий винищувач Rafale в лівреї ВПС Колумбії, ілюстративний рендер від видання Infodefensa
 

Теми:

Ще на цю тему