Казахстан повідомив про блокаду експорту до РФ товарів військового призначення, дронів та електроніки

13:20 19.10.2023

Торік Казахстан різко наростив експорт до РФ, й лише чипів почали продавати у 300 разів більше, але з весни 2023 року країна взяла курс на блокаду експорту до РФ

Як повідомляе відання «DEFENSE EXPRESS»
Казахстан, який доволі довгий час був для РФ зручним майданчиком для так званого "паралельного імпорту" задекларував повне обмеження експорту товарів військового призначення та частини товарів, які можуть бути з нею пов'язані, наприклад - дронів.

"Це 106 різних продуктів. Ми повністю обмежили їх експорт. Це товари військового призначення. Наприклад, дрони, внутрішні деталі, спеціалізована електроніка, чіпи та аналогічна продукція", - повідомив віце-міністр торгівлі та інтеграції Казахстану Кайрат Торебаев, якого цитує казахське видання Zakon.


Водночас це не перше повідомлення щодо припинення участі Казахстану у "паралельному імпорті". Наприклад про боротьбу з паралельним імпортом у Казахстані стало відомо ще у березні цього року.

А у квітні 2023 року вже було повідомлення, щоправда, від керівника російської асоціації "Грузавтотранс" Владіміра Матягіна, що країна вже закрила свої кордони для таких товарів. І це вже тоді зумовило перенаправлення контрабанди до РФ через Китай, Іран, Грузію, Азербайджан та Вірменію.


Також вже у травні з'являлась інформація, що митниця Казахстану вилучає цивільні квадрокоптери, які прямували до РФ. Наприклад, на аукціон конфіскованої продукції було виставлено 14 дронів DJI Agras T30, які прямували до РФ нібито для будівельної компанії.

Хоча цей дрон в оригіналі призначений для агроробіт, але на війні є засобом, як розвідки, так і скидів. При цьому його вантажопідйомність дозволяє нести мінометні міни.


Але про повну блокаду все одно мова навряд йде. Бо за однією з методик завезення контрабанди до РФ є вкрай проста схема, коли товар замовляється у Казахстані, транзитом прямує через територію Росії, але банально не доїжджає. Такий механізм був зафіксований на прикладі легкових автомобілів з Фінляндії.


Але у будь-якому випадку, обмеження вільного реекспорту від Казахстану, який у 2022 році наростив експорт до РФ одразу на 25%, включно з електронними компонентами одразу у 300 разів до 3,7 млн доларів - вже є результатом.

Теми:

Ще на цю тему