По українських тральщиках та Турецьких Протоках-Андрій Клименко.

12:40 03.01.2024

По українських тральщиках та Турецьких Протоках. 

Свою думку щодо Украінских тральщиков висловив Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook:

Не треба тут нічого "розганяти", що хтось просив, а Туреччина відмовила. Ніхто не просив. Туреччина просто нагадала про те, що було відомо з 28.02.2022 року, тобто майже 2 роки тому, на 5-й день Великої війни.

Оскількі є ознаки хайпу в ЗМІ та соцмережах, Моніторингова група "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" та редакції BlackSeaNews нагадує те, про що ми писали ще в ті драматичні дні:

28 лютого 2022 року Туреччина заявила, що закрила протоки Босфор і Дарданелли відповідно до Конвенції Монтре 1936 року, що передбачає заборону на прохід протоками військових кораблів воюючих країн.

Тодішній міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в той день повідомив:

"Росія заявила, що чотири її кораблі перетнуть протоки 27-28 лютого, три з яких не зареєстровані на базах у Чорному морі. Ми сказали Росії не посилати ці кораблі, і Росія сказала, що судна не перетнуть протоки", – сказав Чавушоглу. Раніше Reuters повідомляло, що щонайменше чотири російських кораблі – два есмінці, фрегат і розвідувальне судно – очікували рішення Туреччини, щоб перейти з Середземного моря до Чорного. 

За даними Моніторингової групи, мова йшла про:
- великий протичовновий корабель (564) Admiral Tributs, Тихоокеанський флот РФ (PF), guided-missile destroyer Udaloy-class
- великий протичовновий корабель (бортовий номер 626) Vice-Admiral Kulakov, Північний флот РФ (NF), guided-missile destroyer Udaloy-class;

- ракетний фрегат (431) Admiral Kasatonov (Північний флот РФ (NF), Admiral Gorshkov class frigate АБО ракетний фрегат (494) Admiral Grigorovich, (Чорноморський флот - BSF), guided missile frigate Krivak V-class;

- розвідувальний корабель Kildin (BSF) або розвідувальний корабель Vasiliy Tatishchev (BF).

- була також інформація про те, що в списку міг бути один з 2-х ракетних підводних човнів Чорноморського флоту, що перебували в Середземному морі.

Зауважимо, що це рішення Туреччини було прийняте внаслідок потужного дипломатичного тиску України. 

За нашими даними, вже в перший день нападу РФ – 24 лютого 2022 року – посольство України в Анкарі спрямувало декілька жорстких нот з вимогою негайно заборонити переміщення турецькими протоками військових кораблів РФ.

Що важливо при цьому розуміти.

1. Туреччина скористувалася НЕ ст. 19 Конвенції Монтре, тому що в тій статті є таке: "Незважаючи на заборону проходу, передбачену вище..., військові судна воюючих держав, як прибережних, так і неприбережних, відділені від своїх баз, можуть повернутись на ці бази." Тобто ст 19 передбачає можливість для кораблів ЧФ, що перебували в Середземному морі (ракетний фрегат, ракетний корвет та 2 ракетних підводних човна) повернутися до Севастополя. А Туреччина це заборонила і викликила сильне незадоволення РФ. На яких підставах? - див. нижче.

2. В Конвенції є ще дві важливих статті, якими скористалася Туреччина:
Стаття 20. Під час війни, коли Туреччина є воюючою стороною, положення статей 10-18 не застосовуються; прохід військових кораблів здійснюється виключно на розсуд Турецького Уряду.
Стаття 21. У разі, якщо Туреччина вважає, що їй загрожує безпосередня небезпека війни, вона має право застосовувати положення статті 20 цієї Конвенції.
Тобто Туреччина вважає, що їй "загрожує безпосередня небезпека війни" і тому має право пропускати/не пропускати кораблі воюючих сторін до їхніх баз в Чорному морі, а також невоюючих сторін "виключно на розсуд Турецького Уряду".

Для України вкрай важливо, щоби "розсуд Турецького Уряду" не змінювався. Чому - а ось чому:
Тому що тоді Туреччина теоретично може пропустити "додому" до Чорного моря вже навіть не 4, а 5 ракетних кораблів Чорноморського флоту РФ (до його складу нещодавно увійшов новий ракетний корвет "Меркурій", Steregushchiy-class corvette, зараз він перебуває в Середземному морі).

Ще на цю тему