Брюссель сигналізував Грузії, що вона ще здатна зупинити відкат від ЄС

20:40 02.05.2024

Гендиректор директорату Єврокомісії з питань розширення Герт Ян Купман попередив грузинський уряд, що законопроєкт про "іноагентів" є неприйнятним і стане перешкодою для сподівань країни на вступ до ЄС, однак час змінити ситуацію все ще є.

Про це Купман заявив журналістам у Тбілісі, його цитує агентство Reuters, повідомляє "Європейська правда".

За словами високопоставленого представника ЄС, Брюссель стежить за ситуацією з ухваленням законопроєкта і стурбований тим, що відбувається.

"Є тривожні зміни щодо законодавства. Прийнятий у другому читанні закон про прозорість у такому вигляді є неприйнятним і створюватиме серйозні перешкоди на шляху вступу до ЄС", – сказав Купман.

Він попередив, що грузинська влада все ще здатна змінити ситуацію.

"Однак час ще є. Ми напрацюємо наші рекомендації (чи починати переговори щодо вступу Грузії в ЄС. – Ред.) у вересні та видамо наш звіт у жовтні-листопаді, так що час ще є. Але м'яч дуже сильно на полі уряду", – додав він.

Очікують, що парламент Грузії розгляне законопроєкт у третьому читанні приблизно через два тижні.

Фактичний керівник партії влади Грузії, проросійський олігарх Бідзіна Іванішвілі у рідкісній промові в понеділок заявив, що Грузії необхідно захистити свій суверенітет від іноземних спроб контролювати її, і припустив, що противники законопроєкту діють в інтересах Заходу.

Події у Грузії розглядають як частину ширшої боротьби, яка може визначити, чи буде Грузія наближатися до Європи, чи повернеться під вплив Москви.

Ще на цю тему