Бельгія закликає ЄС заборонити перевалку російського ЗПГ

16:00 02.05.2024

Бельгія закликала країни Європейського Союзу заборонити перевалку російського зрідженого газу в портах Європи.

Як повідомляе видання USM gоставки російського ЗПГ мало впливають на енергетичну безпеку в Європі, але допомагають країні-агресорці отримувати сотні мільйонів експортних доходів, повідомляє Montel News.

«Ми можемо допомогти Україні, але, якщо в той самий час ми будемо годувати скарбницю путіна, це не має сенсу», — прокоментувала речниця міністерства енергетики Бельгії.

Міністр енергетики Бельгії переконаний, що заборона перевантажень за допомогою наступного пакету санкцій проти рф є найефективнішим і юридично найменш ризикованим шляхом.

Йдеться про перевалку ЗПГ між двома суднами, безпосередньо або через установки для зберігання газу. Бельгія є ключовим хабом для таких операцій.

Згідно з припущеннями IEEFA, заснованими на даних Kpler, бельгійський порт Зебрюгге обробив майже 2 млрд кубометрів російського ЗПГ у першому кварталі року, тоді як французький порт Монтуар-де-Бретань перевантажив 0,3 млрд кубометрів.

Бельгійська інфраструктурна група Fluxys, яка керує ЗПГ-хабом у Зебрюгге, де є сховище, призначене для перевалки з росії, заробляє близько 50 мільйонів євро на рік завдяки довгостроковому контракту з російським “Ямал СПГ”, дія якого спливає у 2039 році. .

Французька енергетична компанія TotalEnergies і британський гігант Shell мають довгострокові контракти на 1 мільйон тонн на рік і 0,9 мільйона тонн на рік відповідно на перевалку російського ЗПГ з Ямалу через Монтуар-де-Бретань до 2041 року.

Податкові надходження для Кремля, пов’язані з обсягами, перевантаженими в бельгійському порту в 2023 році, могли скласти приблизно 500 мільйонів євро.

 

 

 

 

 

 

 

 

Теми:

Ще на цю тему