Торік «Нібулон» удвічі збільшив обсяги перевезень власним флотом по Дунаю

17:00 02.05.2024

У 2022 році понад 10% вантажів компанії було доставлено власним флотом «Нібулону». Вже у 2024 році цей показник сягнув позначки у 27%.

Як інформує видання USM про це в розповів директор із логістики компанії Сергій Калкутін в інтерв’ю Mind.

За його словами, наприкінці 2022 року перевезення власним флотом становили 6 тис. тонн на місяць. Торік компанія збільшила обсяги – на початку року використовували два каравани, згодом – три. Загалом торік барже-буксирними караванами перевезли приблизно 2,2 млн тонн вантажів.

«Ми починали роботу в портах Рені та Ізмаїл, завантажували баржі й торгували на умовах FOB Ізмаїл із доставкою в Констанцу. І будували власний перевантажувальний комплекс. У другій половині 2022 року ми релокували частину свого флоту на Дунай. Наші спеціалісти розбирали деякі судна в Миколаєві та перевозили їх суходолом на наше підприємство в Ізмаїлі. Згодом флот почав працювати», — розповів Сергій Калкутін.

За підсумками першого кварталу цього року обсяг перевезень караванами до Констанци перевищив 585 тис. тонн, у тому числі власним флотом перевезли понад 156 тис. тонн. Отже, частка перевезень власним флотом сягнула 27%.

Також «Нібулон» співпрацює з румунською транспортно-логістичною компанією TTS для оптимізації логістичних ланцюгів.

Водночас відбувся відплив вантажів з Дунаю —фактично обсяги зменшилася втричі: у пікові періоди було 2 млн тонн, сьогодні – 600-700 тис. тонн на місяць.

«У співпраці з TTS ми прагнемо зберегти досягнуті нами обсяги відвантаження — близько 200 тис. тонн на місяць. В умовах зменшення вартості фрахту з українських портів Чорного моря логістичний ланцюг відвантаження Дунай — Констанца стає на $10 дорожчим, як порівняти з портами Великої Одеси, тому важливо знаходити можливості вибудовувати більш стійкий потік перевезень і мінімізувати затрати на всіх етапах нашого логістичного ланцюга до Констанци», — підкреслив Сергій Калкутін.

Раніше USM повідомляв, що Бессарабська філія агрохолдингу «Нібулон» в Ізмаїлі з початку свого відкриття перевалила майже 3,1 млн тонн збіжжя.

Ще на цю тему