РФ вже не ризикує возити через Чорне море озброєння до чи з Сирії й робить гак через Атлантику

14:40 19.03.2024

Sparta IV​ "Оборонлогистика"

Українські надводні дрони змушують РФ ганяти судна з військовими вантажами по маршруту у 9 тисяч км, замість 2,5 тисячі км

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Завдяки успішним атакам морських дронів-камікадзе вдалось значно ускладнити РФ забезпечення свого угрупування у Сирії. Про це говорять маршрути російських вантажних кораблів "Оборонлогистика": "Sparta IV" та "Ursa Major", які традиційно використовуються міноборони РФ з цією метою.

Зокрема тепер замість короткого маршруту з бази ВМФ РФ у сирійському порту Тартус через Босфор та Чорне море до Новоросійська довжиною приблизно у 2,5 тисячі км, ці кораблі прямують через все Середземне море, обходять навколо Європи по Атлантиці для того щоб дістатися Балтійського моря за маршрутом близько 9 тисяч км.


Ursa Major "Оборонлогистика"

Окрім того, ці судна йдуть з танкером "Yaz", а конвой, як мінімум у Середземному морі, супроводжував фрегат ЧФ РФ проєкту 11356Р "Адмирал Григорович", що повністю ліквідує всі сумніви у цілях таких конвоїв. Про це пише ItaMilRadar, який фокусується на відстеженні військової авіації та кораблів.

Такі зміни відбулись нещодавно, бо ще у липні 2023 року російські судна вантажились озброєнням у Новоросійську та плили до Сирії. Наприклад, було зафіксовано завантаження у судно "Sparta IV" артилерійських систем, яке згодом попрямувало у Тартус.


Зазначимо, що наразі, відповідно до даних MarineTraffic, "Sparta IV" та "Ursa Major" перебувають у Північному морі, пройшовши Ла-Манш. Портами прибуття для суден є Балтійськ у Калінінградській області РФ та Санкт-Петербург відповідно.


Також варто розуміти, що окрім транспортування військових вантажів до Сирії ці російські судна цілком можуть і вивозити озброєння з Сирії.

Ще на цю тему