США заблокували постачання обладнання з Китаю для російських ЗПГ-проектів

18:00 02.05.2024

Мінфін США ввів санкції щодо судновласників та спеціалізованих судно-важковозів, які перевозили з Китаю до росії модулі та обладнання для ЗПГ-проектів “Новатека” в Арктиці.

Як повідомляе видання «Флот 2017»це випливає з опублікованої 1 травня нової редакції списку санкцій.

Зокрема, в SDN-лист потрапили сінгапурська Red Box Energy Services PTE Ltd (структура нідерландської Red Box Energy Services) і спеціальні судна, що належать до посиленого льодового класу Arc7 — Audax і Pagnax. Вони були побудовані в 2016 році спеціально під постачання китайських модулів для проектів “Новатека”, у тому числі Севморшляхом.

Компанія, що потрапила під санкції, вже постачала модулі для проекту “Ямал СПГ”. Наприкінці лютого її суду доставили партію для будівництва другої лінії ЗПГ-заводу “Арктик ЗПГ-2”, що знаходиться під санкціями США.

Також під обмеженнями опинилися гонконгська судноплавна компанія CFU Shipping Co. Limited і спеціалізовані вантажні судна Hunter Star і Nan Feng Zhi Xing, що належать їй. До “чорного списку” потрапили і російські компанії, що працюють у північних морях, а також їх судна. Так, до SDN-листу було додано дев’ять суден ТОВ “Еко Шиппінг”, що базується в порту Архангельська.

У роз’ясненнях Мінфіну США до санкцій йдеться, що компанія ТОВ “Еко Шиппінг” здійснювала перевезення, пов’язані з будівництвом інфраструктури в арктичній зоні росії, у тому числі для проекту “Арктік СПГ-2”.

Крім цього, під санкції потрапили три судна, що належать ТОВ “Трансбуд” та сама компанія. У поясненні йдеться, що вона працює в Арктиці та північних районах росії, а серед її завершених проектів — роботи для Центру будівництва великотоннажних морських споруд НОВАТЕКу в Білокам’янці.

Раніше, як повідомляли джерела Reuters, “Новатек” призупинив виробництво на проекті “Арктик СПГ-2” через американські санкції та брак танкерів. У грудні виробництво на заводі становило 425 млн. кубометрів, у січні — 250 млн., а в лютому — 83 млн., повідомляв Bloomberg. На скорочення виробництва вплинула відмова покупців ЗПГ у Китаї укладати угоди з “Новатеком” через побоювання санкцій США.

Теми:

Ще на цю тему