Міжнародні юристи готують досьє для МКС про використання Росією голоду як зброї

08:00 25.09.2023

Юристи-правозахисники у взаємодії з Офісом генпрокурора України готують досьє воєнних злочинів для Міжнародного кримінального суду з обвинуваченнями Росії в навмисному спричиненні голоду.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

«Мета полягає в тому, щоб задокументувати випадки, коли російські загарбники застосовували голод як зброю війни», - зазначається в повідомленні.

Докази передаватимуться до МКС, аби він розпочав судовий процес з висуненням офіційних обвинувачень проти президента РФ Путіна.

У цьому зв’язку старший юрист юридичної фірми Global Rights Compliance Юсуф Хан пояснив, що під час повномасштабного вторгнення в Україну «перетворення (Росією – ред.) продовольства на зброю відбувалося в три етапи».

Читайте також: Блокування Росією українського зерна загрожує голодом для 250 мільйонів людей – Мішель
Перший виник, коли деякі українські міста були взяті в облогу, і постачання продовольства до них припинилося. Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 мирних жителів у Чернігові 16 березня 2022 року. Тоді росіяни обстріляли місце, де люди стояли в черзі по хліб і продукти. Інша справа стосується Маріуполя, де було припинено постачання продовольства, а коридори гуманітарної допомоги заблоковані чи розбомблені. Через це люди опинилися в умовах штучного глоду, і їм було дуже важко або неможливо втекти.

Другий етап включає знищення росіянами запасів їжі та води, а також джерел енергії по всій Україні. Вказується, що ці об’єкти були «необхідні для виживання цивільного населення». Такі атаки були «злочинами не за результатом (атак – ред.), а злочинами з наміром», наголошують юристи.

Третій етап – це спроби Росії запобігти або обмежити експорт українського продовольства. «Ми бачили, як Росія атакувала зернові об’єкти на Дунаї та демонструвала силу в Чорному морі», - пояснив Хан.

Як уточнює видання, у роботі над повним досьє Global Rights Compliance працюватиме з ОГП до кінця наступного. Намір полягає в тому, аби подати заяву відповідно до статті 15 Римського статуту, що дозволить третім сторонам передавати інформацію про ймовірні воєнні злочини прокурору Міжнародного кримінального суду.

Ще на цю тему