Порушення Росією прав людини у Криму: Україна очікує рішення від ЄСПЛ

13:00 04.05.2024

Україна очікує від Європейського суду з прав людини на рішення стосовно позову про порушення Росією прав людини після окупації Автономної Республіки Крим у 2014 році.

Про це розповіла уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко у черговому випуску проєкту «Самохвалов запитує», який виходить на Ютуб-каналі Укрінформу.

«Уже зараз ми чекаємо на рішення ЄСПЛ щодо того, чи є там порушення, чи немає, про які заявляє Україна. Цей позов ми ведемо з 2014 року», – сказала вона, відповідаючи на запитання, скільки триватиме розгляд цієї справи.

Сокоренко нагадала, що українська сторона подала до ЄСПЛ позов про порушення Росією прав людини у Криму у 2014 році, а після повномасштабного вторгнення – 28 лютого 2022 року подала іще письмову позицію.


Уже у грудні 2023 року ЄСПЛ розпочав розгляд цієї справи по суті.

Вона також додала, що у цій справ Росія подала свою письмову позицію, у якій заперечує порушення прав людини у Криму. Це сталося ще до її виключення із Ради Європи і, відповідно, припинення розгляду позовів у ЄСПЛ.

Як повідомлялося, 16 вересня 2022 року Європейська конвенція про захист прав людини та основоположних свобод перестала діяти для Російської Федерації. Це стало наслідком виключення Росії зі складу Ради Європи.

Європейський суд з прав людини 13 грудня 2023 року провів засідання по суті у справі «Україна проти Росії» (щодо Криму). На цьому засіданні Україна доводила ЄСПЛ, які саме порушення прав людини вчиняє Російська Федерація на окупованій території. Мова йшла про існування системної адміністративної практики порушень прав людини з боку Росії з часу окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Ще на цю тему