Румунія готова за 0,9 млрд доларів купити 18 САУ: Бухарест оголосив закритий тендер на артсистеми

21:00 31.07.2023

Гранична ціна, за яку міноборони Румунії готова купити САУ просто зашалює - це 51,9 млн доларів за одну артсистему у комплексному контракті на дивізіонний комплект

Міністерство оборони Румунії офіційно оголосило тендер на закупівлю самохідних артилерійських установок у калібрі 155 мм. Це рішення було доволі очікуване для країни, яка зараз активно переозброює своє військо у всіх сферах, від бронеавтомобілів до танків Abrams та навіть винищувачів п'ятого покоління F-35, які прибудуть не раніше 2032 року.

Але у цьому тендері вражає максимальна ціна дивізіону (батальйонного за румунською класифікацією) комплекту визначена у 4,184 млрд румунських леїв - близько 935,5 млн доларів.


За ці кошти Румунія готова отримати 18 САУ (із запасними стволами), 12 транспортних машин, 9 командно-наглядових машин, 3 БРЕМ, 3 акустичні станції та одну метеостанцію.


Треба зазначити, що вимоги до самих систем закриті й надсилаються учасникам тендеру лише після проходження кваліфікації.


Таким чином за одну умовну САУ Бухарест готовий віддати 51,9 млн доларів. Навіть враховуючи те, що це комплексний контракт, то поточні ціни на самохідні артилерійські системи значно нижчі. Наприклад, якщо брати останні договори на постачання САУ, то німецька PzH 2000 коштує близько 20 млн доларів, корейська K9 Thunder - 11,32 млн доларів, а французький колісний Caesar - 4,26 млн доларів.

Ситуацію навіть не рятує те, що у тендер також закладені боєприпаси: 17,3 тисячі осколково-фугасних, по 324 одиниці димових та освітлювальних та 720 інертних для тренувань. Більше того, строки постачання САУ неможливо назвати екстремальними, що могло виправдати таку ціну, й мова йде про постачання у термін від 30 до 60 місяців.

Але звісно можливі причини саме такої граничної ціни, а вона у ході тендеру може бути зменшена, криються саме у специфікації до самих САУ. Додамо, що заявки Бухарест приймає до 11 вересня.

Ще на цю тему