Неймовірно, але в Грузії роблять польські БПЛА Warmate та Fly Eye

12:40 18.12.2023

Як давно стартував цей проект, і на яких умовах він відбувся

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Збройні сили Грузії 14 грудня 2023 року отримали партію дронів-камікадзе Warmate та розвідувальних безпілотників Fly Eye польської розробки. Однак ці дрони були виготовлені безпосередньо на території Грузії, на потужностях спільного підприємства Delta-WB, розташованого в Тбілісі.

Ці безпілотники грузинська армія закупила в рамках програми модернізації до 2030 року. Демонстрація їх можливостей відбулась на полігоні військової бази Вазіані, що біля столиці Грузії, за участі глави Міноборони Джуанжера Бурчуладзе та головнокомандувача збройних сил генерал-майора Георгія Матіашвілі, пише польський портал Defence24.

Видання деталізує, що в структурі спільного підприємства Delta-WB половина акцій належить польській WB GROUP, інша половина – державній грузинській компанії Delta International.

Виробництво безпілотників на потужностях Delta WB відбувається в рамках контракту, укладеного ще в травні 2022 року, умови якого передбачають, що компанія має не тільки виготовляти і поставляти безпілотники, але й проводити їх технічне обслуговування також.


Викладену вище історію можна сприймати одразу під двома ракурсами. Перший – Польща знайшла новий вигідний для себе ринок збуту для своєї зброї та техніки, що гарно себе зарекомендувала на полі бою в Україні. Бо своє бажання збільшити кількість наявних БПЛА в рамках модернізації до 2030 року армія Грузії заявила ще в 2021 році.

 

Демонстрація безпілотників Warmate та Fly Eye для грузинської армії, грудень 2023 року, фото - Міноборони Грузії

Другий ракурс – сама Грузія скористалась раціональною можливістю, та всього за 1,5 роки пройшла шлях від укладення контракту до поставки перших безпілотників у війська. Бо спокуса зробити свій "аналоговнєтний" дрон в грузинів була, мова тут про проект розвідувально-ударного БПЛА Т-31, який мав би виготовлятись на потужностях авіазаводу в Грузії, і був презентований в тому ж 2021 році.

Хоча прототип так і не був виготовлений, розробники Т-31 уже тоді запевняли, що зможуть розгорнути серійне виробництво за 18 місяців після укладення контракту та виділення грошей.


Раніше Defense Express розповідав про те, а що такого побачила Угорщина, що перегнала в Грузію на ремонт свої Мі-24.

 


Проект грузинського розвідувально-ударного безпілотника T-31, 2021 рік, зображення з відкритих джерел

Ще на цю тему