Євросоюз хоче заборонити політичним партіям фінансування з Росії

12:20 07.05.2024

Європейський Союз пропонує заборонити політичним партіям, аналітичним центрам та іншим групам отримувати фінансування від Росії в рамках наступного раунду санкцій проти РФ.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела, повідомляє БізнесЦензор.

Прагнення обмежити російське політичне фінансування ЄС відбувається на тлі стурбованості з приводу поширюваної Кремлем дезінформації, пов'язаної з виборами до Європарламенту на початку червня.

Очікується, що санкції ЄС включатимуть, окрім іншого, і заборону на використання системи обміну фінансовими повідомленнями російського центрального банку.

Росія запустила систему обміну фінансовими повідомленнями, власну версію SWIFT, наприкінці 2014 року після початкових санкцій після того, як анексувала український Крим. Наразі система працює з 20 країнами – це банки з Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Казахстану.

Напередодні повідомлялося, що Європейська Комісія надіслала до країн ЄС проєкт пропозиції 14 пакета санкцій проти Росії, який містить обмеження на імпорт скрапленого газу з Росії, хоча повне ембарго не планується.

У пакеті йдеться про заборону перевалки російського СПГ в портах Європи, звідки він потім відправляється по всьому світу. Лідерами тут є Бельгія та її порт "Зебрюгге", проте Франція та Іспанія також є одними з найбільших одержувачів російського СПГ.

Крім того, санкції стосуватимуться російських проєктів СПГ "Арктик" та "Мурманськ".

Комісія також хоче накласти санкції на кілька суден з так званого "тіньового флоту" РФ, які транспортують російську нафту попри обмеження ЄС. Їм буде заборонено заходити в європейські порти.

Окрім того, за пропозицією, транспортним компаніям, які щонайменше на чверть належать росіянам, буде заборонено працювати в ЄС.

Комісія також підготувала санкційний список із понад 50 компаній з-за меж ЄС, котрі підпадають під торгові обмеження. Вони забезпечують Росію західними компонентами та допомагають обходити санкції.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему