Румунія активно прицінюється до корейського танка K2 та вже запланувала випробування

19:00 08.04.2024

В умовах, коли 54 Abrams для Румунії зі скидкою коштують 1 млрд доларів, цікавість до K2 цілком зрозуміла

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Корейський танк K2 має всі шанси продовжити крокувати по Європі й після того, як його придбала Польща отримати прописку в Румунії. Навіть попри те, що Бухарест вже обрав Abrams M1A2 SEPv3, які за "акційними" 1 млрд доларів у кількості 54 одиниць планує закупити.

Причини такої зацікавленості, яка вже виливається у практичні дії, полягає у тому, що міноборони Румунії оцінили потребу у танках у розмірі 300 машин. В умовах поточної вартості американських Abrams, яка, якщо брати останні граничні ціни від агенції з оборонної співпраці США (DSCA) становить вже 44 млн доларів, крок цілком логічний. І це не торкаючись ще одного надважливого параметру - часу на виконання замовлення.


K2
Саме тому вже 10 травня у Румунії мають стартувати випробування корейських танків, пише Defense Romania. Зазначимо, що ще у грудні 2022 року, коли Бухарест лише почав прицінюватись до танків, корейський K2 одразу називався одним з кандидатів. Але вочевидь причиною вибору Abrams M1A2 SEPv3 полягали у тому, що Румунія отримала за передачу озброєння Україні скидку на закупівлю американської техніки.


Але у умовах, коли необхідно закупити ще близько 250 танків, погляд на корейську пропозицію цілком логічний. По-перше, на руку Сеулу грає ціна K2 у приблизно 18,7 млн доларів за один, на прикладі контракту із Польщею. Хоча у випадку потенційного контракту з Бухарестом вона може бути більшою.

По-друге, у рукаві корейців ще два козири - швидке постачання та локалізація виробництва. Окрім того, Румунія має підписати з Кореєю угоду на закупівлю 54 САУ K9 за 751 млн доларів, а ще одним варіантом посилення румунських збройних сил цілком може стати БМП AS21 Redback.

Нагадаємо, що наразі танковий парк Румунії складається із радянських Т-55 та їх румунських модернізацій: 220 Т-55АМ, 103 TR-85 і 54 TR-85 M1 Bizonul.

Ще на цю тему