Одіозному судді Чаусу дали десять років в'язниці / Фото

18:00 14.06.2023

Екссуддю Дніпровського суду столиці Миколу Чауса, який став відомим завдяки зберіганню 150 тисяч доларів хабаря в літрових банках на городі, засудили до десяти років в'язниці.

Його визнали винним у проханні про надання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе за вчинення в інтересах третьої особи дії з використанням службового становища, повідомили у Вищому антикорупційному суді, пише Думська.

Микола Чаус. Фото Центру протидії корупції

«Дії обвинуваченого судом кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України та призначено покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах судової влади та з конфіскацією всього належного йому майна», — ідеться в повідомленні.

До набрання вироком законної сили Чаусу змінили запобіжний захід — із застави на тримання під вартою.

Вирок може бути оскаржено протягом 30 днів із дня його оголошення.

Як повідомляють у Центрі протидії корупції, колишнього суддю затримали в залі засідань.

Раніше суддя неодноразово ухвалював скандальні рішення, зокрема про заборону проведення слідчих дій і зняття з розшуку кримінального авторитета Юрія Іванющенка. Кримінальне провадження веде Національне антикорупційне бюро України.

У листопаді 2016 року Чаус втік до Молдови та попросив політичного притулку. За запитом української сторони його оголосили в міжнародний розшук. 2021 року Молдова відмовила в його проханні, і прокуратура зажадала його екстрадиції.

На початку квітня минулого року Чауса викрали в центрі Кишинева. Через три тижні Інтерпол знову зняв його з розшуку через непереконливість доказів, наданих українською стороною. Вибухнув міжнародний скандал, у парламенті Молдови створили слідчу комісію, президентку Маю Санду звинуватили в причетності до незаконного викрадення втікача.

30 липня 2021 року Миколу Чауса виявили на Вінниччині — він прийшов до сільради в самих шортах і заявив, що його викрали та чотири місяці тримали в підвалі.

Після цього почалася епічна битва між НАБУ і СБУ - кожна зі спецслужб намагалася перехопити підслідного суддю. Зрештою антикорупційне бюро затримало його у Феофанії. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

У листопаді справу передали до Вищого антикорупційного суду. Миколі Чаусу загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

У лютому закінчився встановлений законом граничний шестимісячний термін перебування під домашнім арештом. Прокуратура просила взяти Чауса під варту, але суд вирішив інакше. Попри багату історію втечі від слідства і переховування за кордоном, йому призначили запобіжний захід у вигляді застави 717 тис. 900 гривень, яку і внесла дружина екссуддя.

Після виходу на свободу він дал разоблачительное інтерв'ю народному депутату від «Європейської Солідарності» Володимиру Ар'єву.
 

Ще на цю тему