Залізничники України та Румунії сподіваються на збереження транзиту зерна до порту Констанца

14:20 19.04.2023

Залізничні перевізники України та Румунії висловили сподівання на збереження транзитних перевезень зернових до порту Констанца. 

Про це повідомляє Rail.insider, пише видання Порти України.

Як розповів під час наради у вівторок, 18 квітня, представник компанії GFR Віктор Гурдіш, представники деяких політичних сил уже кілька разів зверталися до уряду Румунії з пропозицією заборонити імпорт зернових з України. Проте наразі офіційно жодних обмежень не введено.

Бачили, що Польща, Словаччина та Угорщина ввели заборону на імпорт. Польща у тому числі і на транзит. Я сподіваюся, що у нас (у Румунії, — ред.) не буде таких заходів”, — зауважив Гурдіш.

Своєю чергою заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов також висловив надію, що Румунія не вдасться до введення подібних заборон.

Будемо сподіватися, що наші уряди домовляться, тому що нам дуже важливо проїжджати до Констанци. Адже це найпотужніший найближчий порт, який опрацьовує зернові. Для порівняння: порт Констанца обробляє 27 млн тонн зернових на рік, а всі польські порти разом — 8,5 млн тонн”, — пояснив посадовець.

Ткачов також звернувся до румунських перевізників із проханням: якщо вони матимуть інформацію щодо якихось заборон, відразу її повідомити «Укрзалізниці». Адже компанія буде приймати усі вантажі до перевезення доти, доки офіційно не отримає від румунської сторони повідомлення про введення конвенційної заборони на приймання того чи іншого вантажу.

Водночас на нараді йшлося про те, що прикордонні переходи із Румунією недовантажені. Так, якщо у лютому передача вагонів сягала 104 одиниці на добу, у березні — 108, то у квітні обсяг скоротився до 71 вагона.

Україна, один з найбільших світових експортерів зерна, після початку повномасштабного вторгнення Росії тривалий час узагалі не могла експортувати збіжжя через Чорне море, що змусило її шукати альтернативні шляхи експорту. Велика кількість українського зерна, дешевшого, ніж вирощене в ЄС, опинилася в країнах Центральної Європи. Це негативно вплинуло на місцевих фермерів.

У Польщі, а також у Словаччині, Чехії, Угорщині, Румунії та Болгарії на початку квітня відбулися акції сільгоспвиробників, які протестують проти збільшення постачань зерна з України, на яке Брюссель тимчасово скасував мита.

Цього тижня Польща, Угорщина та Словаччина повністю заборонили ввезення українських сільськогосподарських товарів на свою територію. В Єврокомісії заявили, що не підтримують такі одноосібні дії, оскільки питання щодо регулювання торгівлі належить до компетенції ЄС.

Згодом Польща, яка разом з імпортом заборонила транзит українського збіжжя своєю територією, погодилася зняти це обмеження.
 

Ще на цю тему