Румунія підтримує Україну щодо відкриття переговорів про вступ до ЄС у грудні – Стефанішина

19:00 09.12.2023

Україна здобула повну підтримку Румунії щодо відкриття переговорів про вступ до ЄС на засіданні Європейської Ради у грудні, яка триватиме до моменту ухвалення відповідного рішення.

Про це у коментарі Укрінформу заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина за підсумками робочого візиту до Бухареста.

«Для нас важливо, що Румунія безумовно підтримала рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про членство для України і Молдови. Учора румунський парламент проголосував резолюцію щодо підтримки європейських прагнень всіх країн розширення – України, Молдови і країн Західних Балкан. Тож в особі Румунії ми здобули потужну підтримку і домовилися про те, що вона триватиме аж до ухвалення рішення про початок перемовин», - сказала урядовець.

Вона також відзначила важливість того, що румунський уряд привітав ухвалення закону про національні меншини та системних змін до освітнього законодавства у частині освіти нацменшин.

«Це були достатньо дискусійні проблемні питання протягом багатьох років, і врешті вчора ми отримали офіційну заяву румунського уряду про підтримку цих змін. Сьогодні зранку я мала позитивні відгуки щодо цього в різних країнах ЄС. Ми вважаємо, що це рішення нейтралізує можливість спекуляцій на цій темі на тлі підготовки до засідання Європейської ради», - зазначила віцепрем’єр-міністр.

Стефанішина акцентувала, що нині вся державна команда - Президент, Прем’єр-міністр, вона як профільний віцепрем’єр, міністр закордонних справ, керівник Офісу Президента, всі урядовці – ведуть активну роботу напередодні засідання Європейської ради.

«Але ухваленню тих рішень, яких ми очікуємо, передували багато місяців системної роботи усіх гілок влади. У зв’язку з цим ми маємо консенсус щодо відкриття перемовин про членство України. Звичайно, зараз є певні погрози з боку угорської сторони, застереження щодо питань, які виносяться на обговорення... Тому для нас важлива проактивна позиція Румунії, яка є сусідом Угорщини і мала з нею тривалий діалог щодо питань національних меншин, яка дозволить все ж таки ухвалити рішення (про початок переговорів про вступ України до ЄС – ред.) у грудні», - резюмувала Стефанішина.
 

Ще на цю тему