Генеральний штаб Північної Македонії погодив передачу Україні вертольотів Ми-24

15:30 26.03.2023

Уряд Північної Македонії розгляне рішення щодо передачі вертольотів Ми-24 Україні 29 березня, після того як Генеральний штаб пропрацював пропозицію.

Про це повідомила міністр оборони Північної Македонії Славянка Петровська в ефірі програми “360 градусів” на телеканалі Alsat.

Вона підкреслила, що це рішення не вплине на боєздатність армії Північної Македонії.


“Вся техніка, яка наразі передана, окрім того, що це на прохання українців, вона їм потрібна і це техніка, якою українська армія вміло користується. Це техніка, у якої відповідно до наших планів завершується строк експлуатації“, – сказала міністр оборони Північної Македонії Славянка Петровська.

Це будуть 12 Ми-24, які країна купила в України у 2001 році. Частина з них вже певний час не експлуатується.

За даними видання Defence24 чотири вертольоти пройшли модернізацію, яку реалізували у співпраці з компанією Elbit Systems.

Вони адаптовані для взаємодії з силами НАТО та отримали нову авіоніку, що дозволяє використовувати окуляри нічного бачення і систему нічного бачення Aviators. Також додано сучасну систему навігації, інфрачервоне освітлення та “інші незначні оновлення”.

Наразі Північна Македонія експлуатує тільки два таких Ми-24.

Також Славянка Петровська повідомила, що країна придбає нові багатоцільові вертольоти. Йдеться про 8 одиниць техніки.

Наразі країна отримала 5 пропозицій від різних держав і компанії. Аналітична група оцінює ймовірні контракти й рішення може бути ухвалене вже у квітні.

Передбачається, що вертольоти, які придбає Північна Македонія, будуть використовуватися, як в оборонному секторі, так і зможуть бути залучені до рятувальних операції для цивільного населення.


Міністр оборони додала, що за останній рік країна надала Україні військової допомоги на суму 30 мільйонів євро.

Ще на цю тему