Німецький виробник БПЛА, що відкрив завод в Україні, розповів про новий дрон

20:00 09.05.2024

Німецька оборонна компанія Quantum Systems, відома своїми безпілотними літальними апаратами, на виставці "тиждень Сил спеціальних операцій США" (Special Operations Forces (SOF) Week) розповіла про свій новий безпілотник, а також про плани удосконалити наявні у активі компанії дрони — Vector і Scorpion.

Щодо нової розробки, то це дрон з вертикальним злетом і посадкою під назвою Reliant, то директор з розвитку бізнесу компанії Кейсі Мартін розповіла низку деталей про цю розробку виданню Shephard Media. Так, відзначається, що система матиме на борту два датчики і може нести додаткове корисне навантаження у 3 кг, пише DEFENSE EXPRESS.

Розмах крил дрона становить 3,9 м, маса не розкривається. Запас ходу становить понад 10 годин, дальність зв’язку — 160 км (додатково супутниковий зв’язок). БПЛА оснащений дводіапазонним мобільним спеціальним мережевим радіозв’язком. Крім розвідувальних завдань, дрон Reliant також може працювати як ретранслятор зв’язку.

До кінця березня 2025 року компанія Quantum Systems також планує випустити низку оновлень для свого розвідувального БПЛА Vector, який також постачається Силам оборони України (на сьогодні на офіційному сайті про оборонну допомогу від Німеччини зафіксовано передачу понад двохсот дронів).

Відомо, що автономність дрона збільшать до чотирьох годин (наразі вона становить три години), також удосконалять здатність дрона працювати в умовах потужних завад та інтегрують нові можливості для покращення роботи в умовах відсутності GPS.

А вже у другій половині цього року компанія хоче протестувати нове корисне навантаження для дрона Vector для операцій радіолокаційної розвідки та радіоелектронної боротьби.

Оновлення отримає й безпілотник Scorpion. Це мультикоптер, який у компанії позиціюють як "альтернативна конфігурація дрона Vector", він призначений для динамічних невеликих розвідувальних місій у міських умовах. Деталі про оновлення не повідомляються, але відомо, що модернізовану версію випустять на початку 2025 року.

Нагадаємо, що у квітні цього року німецька оборонна компанія Quantum Systems відкрила в Україні нове виробниче підприємство (безпілотники, а також запчастини до них), до кінця року на ньому мають працювати близько 100 осіб, заплановані інвестиції протягом двох років у розмірі до шести мільйонів євро. Очікується, що завдяки новому заводу німецька компанія може збільшити потужність до 1000 одиниць на рік.

Ще на цю тему