Румунія офіційно розповіла, яку зброю давала ЗСУ, але там нічого про Т-72 чи МіГ-29

12:00 10.05.2024

Така техніка в румунів була на зберіганні, і в теорії могла би зміцнити наше військо
Увідкритому доступі були неоднократні вказівки на те, що Румунія постачає для Сил оборони України свою техніку та озброєння, зокрема бронетранспортери TAB-71 чи реактивні системи залпового вогню APR-40. Але офіційного підтвердження по таким поставкам до цього моменту не було.

Однак тепер, як пише портал Defense Romania, тепер офіційний Бухарест вирішив розкрити загальну номенклатуру поставок, які відбувались в рамках військової допомоги для ЗСУ. Це зробив посол Румунії в США Андрій Мурару перед зустріччю глави цієї країни Клауса Йоханніса із Джозефом Байденом. Дипломат заявив, що Румунія постачала Україні не тільки вище згадані TAB-71 чи APR-40, але й також гаубиці, снаряди калібрів 122-мм та 152-мм, гранатомети, кулемети ДШК та "багато чого іншого".


Бойова робота мобільної вогневої групи НГУ, оснащеної зокрема румунським бронетранспортером TAB-71, вересень 2023 року, стоп-кадр з відео

В даному випадку слід наголосити на тому, що це були важливі поставки від Румунії, які збільшували можливості ЗСУ на полі бою за рахунок озброєння стандарту "Варшавського договору", відносно легкого в опануванні. Але також можна поставити наголос і на тому, що у перерахованій вище номенклатурі поставок для України не було двох важливих зразків озброєння, яке було в Румунії на зберіганні на початок лютого 2022 року, а саме танки Т-72 та винищувачі МіГ-29.

Defense Express у своїх публікаціях раніше вже розповідав про те, як так вийшло, що Румунія собі змогла дозволити таку "розкіш" як Т-72 та МіГ-29 виключно на зберіганні. Але там настільки цікава історія, що її варто нагадати ще раз.



Румунські Т-72 на зберіганні в Бухаресті, 2014 рік, фото - Victor Samartinean

Свої Т-72 армія Румунії зняла з озброєння в 2005 році, мотиви – відсутність кондиційних снарядів калібру 125-мм та своєрідне розуміння румунськими військовими стандартів НАТО, які передбачають уніфікацію парку техніки та озброєння. Бо таким чином румунська армія зробила "крок назад", та експлуатувала лише Т-55 та їх локальну копію TR-85.

Як стверджувало те саме Defense Romania в одній із своїх публікацій зразка травня 2022 року, на той момент румуни могли мати на зберіганні до 30 танків Т-72, із яких 5 могли використовуватись як навчальні машини, інші – як "донори запчастин".


Румунські МіГ-29, фото архівні, джерело – twitter-профіль Mihai Tanasa

Свої 18 літаків МіГ-29 ВПС Румунії списали в 2003 році, мотиви – відсутність озброєння до них та рішення про недоцільність проведення капітального ремонту, по якому якраз підійшов строк. Через що єдиний екземпляр модернізованого в співпраці з Elbit Systems МіГ-29 Sniper опинився в музеї.


Те ж видання Defense Romania фіксувало, що на кінець березня 2022 року ці самі МіГ-29 офіційно продовжували бути на зберіганні, і в теорії могли би бути передані Україні, хоча реальний статус цих літаків був не до кінця ясний.

Румунські Т-72, архівне зображення з відкритих джерел

На цьому тлі однаково ймовірними виглядають одразу варіанти. Перший – що насправді по Т-72 і МіГ-29 Румунії по факту не було що передавати Україні. Другий – що ця техніка таки була передана нашій країні хоча би як "донори запчастин", але поставки були проведені неофіційно.

Ще на цю тему