Воєнні рельси: Україна наростила виробництво озброєння боєприпасів

18:00 08.05.2024

Про збільшення виробництва військової техніки, виготовлення боєприпасів калібрів НАТО, залучення великої кількості приватних підприємств-розробників та науковців, підтримку збройних сил за умови дефіциту грошей у держави розказав в інтерв’ю АрміяInform генеральний директор АТ “УкрОборонПром” Герман Сметанін.

— Ви очолюєте АТ “УкрОборонПром” близько року. Сьогодні на підприємствах залучено близько 54 тисячі висококваліфікованих працівників. Що вам вже вдалося зробити?

— Завдяки зусиллям працівників наших підприємств обсяги виробництва військової техніки збільшено втричі. На цей рік завдання не менш амбіційне — збільшення виробництва з такою ж динамікою. За одними напрямками — в десятки разів, за іншими — менше, відповідно до потреб Міноборони та Збройних Сил України.

Майже рік тому, у межах реформи українського оборонно-промислового комплексу, з ініціативи керівництва України, Державний концерн “УкрОборонПром» було перетворено на Акціонерне товариство “Українська оборонна промисловість”. Ця реформа відкрила вікно можливостей для створення спільних підприємств в Україні та має сприяти трансферу технологій, а також залученню інвестицій у наш бізнес.

— У військових одним з болючих є питання “снарядного голоду”. Що можна зробити для його вгамування?

— Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів — це головна номенклатура, на яку очікує фронт. Підприємства не лише налагодили та масштабують серійне виробництво артилерійських снарядів та мінометних мін радянських калібрів, але й поступово переходять до виготовлення боєприпасів калібрів НАТО — 60-мм мінометних мін.

Українська протиповітряна оборона успішно застосувала по ворожих безпілотниках ППО, розроблене в межах українсько-американського проєкту, відомого під брендовою назвою FrankenSAM. Вона збила іранський дрон-камікадзе Shahed з відстані 9 кілометрів.

Ми здатні виробляти ще більше, але нас стримує дефіцит грошей у держави, і ми розраховуємо на додаткове фінансування, зокрема, з-за кордону.

— Як нині просувається робота з приватними підприємствами? Адже відомо, що нещодавно це було великою проблемою.

— У нас уже підписано низку контрактів з приватними виробниками, переважно це стосується ліцензійного виробництва. Так, зокрема, йдеться про виробництво дронів — приватні підприємства не можуть забезпечити потрібну кількість, тому ми підписуємо ліцензійну угоду і до виробництва залучаються наші підприємства.

І це вже дало свої результати. У 2024 році Україна наздогнала росію щодо кількості виробництва дронів-камікадзе, схожих на Shahed-131 та Shahed-136, а також у виробництві інших ударних безпілотників. “Те, що на росії вибухає, — то все наше”, — саме так сказав міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. І це факт.

Також для розробки нових видів озброєнь залучено дуже велику кількість приватних підприємств-розробників, науковців. Є розробки більш інноваційні, є такі, що відповідають завтрашньому дню. Потрібно терміново нарощувати виробництво, тому ми входимо в кооперацію з цими виробниками, і в такий спосіб забезпечуємо поставку необхідного озброєння в ЗСУ.

Ремонт різного рівня складності сьогодні здатні виконувати як приватні, так і держпідприємства

— На озброєнні ЗСУ сьогодні є чимало зразків західної техніки. Як саме відбувається її ремонт та обслуговування?

— На сьогодні майже всі зразки західної техніки, які були передані ЗСУ як МТД, так і закуплені Міноборони, вивчені на приватних або державних підприємствах. Ремонт різного рівня складності сьогодні здатні виконувати і приватні, і державні підприємства. Є певні складнощі щодо отримання технологічної документації, на здійснення капітального ремонту західних зразків озброєння, але критичних проблем наразі вже немає.

— Що ви можете сказати про розвиток взаємодії з західними партнерами?

— “УкрОборонПром” відкритий до діалогу з європейськими партнерами та готовий до різних форматів взаємодії, зокрема створення нових спільних підприємств. Водночас потрібно передбачити страхування інвестицій та нових потужностей, які будуть створені. Це може бути реалізовано завдяки коштам європейських фондів або заарештованим у Європі суверенним активам росії.

Ще на цю тему