Туреччина отримала перші самохідні гаубиці Firtina нового покоління / Фото

16:00 11.01.2023

Збройні сили Туреччини отримали першу партію самохідних 155-мм гаубиць Firtina нового покоління.

Церемонія передачі шести САУ на гусеничному шасі турецького виробництва відбулася в північно-західній провінції Сакар’я. У цьому процесі взяв участь президент країни Реджеп Ердоган, пише Мілітарний.

Планується, що з 2025 року на Firtina будуть використовуватися турецькі двигуни та трансмісії.

«Сьогодні ми передаємо командуванню ЗС Туреччини шість нових САУ. У найближчі два роки ці установки будуть забезпечені також вітчизняними двигунами та системами трансмісії розробки BMC Power», – сказав Ердоган.

За словами Ердогана, Туреччина планує мінімізувати свою залежність від імпорту озброєнь, роблячи ставку на вітчизняний оборонпром. Це дозволить повністю усунути проблему ліцензування та підвищить ефективність турецької армії.

Зазначається, що нові гаубиці мають багато переваг перед модифікаціями Firtina, які вже має на озброєнні турецьке військо. Після оновлення у САУ підвищилася живучість та вогнева потужність.

Самохідна гаубиця Firtina оснащена турецькими системами управління вогнем та зв’язку, які відповідають сучасним стандартам. Її екіпаж складається з чотирьох людей. Навідник гаубиці нового покоління отримав удосконалені прилади керування та наведення. Система заряджання снарядів повністю автоматизована, з вибором типу боєприпасу з пульта командира або навідника.

САУ Т-155 Firtina II. Фото з сайту Мілітарний

Для навідника та командира впроваджено тепловізійні та телевізійні прилади. Встановлено кондиціонер, який підтримує постійну температуру для боєприпасів. Ще одна особливість цієї бойової машини – кулеметний бойовий модуль із дистанційним керуванням на даху башти.

Механік-водій отримав камери переднього та заднього огляду. Також було оновлено обладнання гусеничної підвіски.

Загалом для потреб сухопутних сил ЗС Туреччини планується виготовити 140 САУ Fırtına нового покоління.

Т-155 була розроблена на базі південнокорейської САУ К9 Thunder калібру 155 мм, але це не її копія. Башту, елементи шасі та прилади, якими оснащують цю самохідну гаубицю, виробляє турецька оборонна промисловість. Гаубиця має гармату зі стволом завдовжки 52 калібри. Модернізована система заряджання дозволяє підвищити скорострільність до 7–8 пострілів за хвилину.
 

Ще на цю тему