Туреччина вже продає на експорт катери під цікаву крилату ракету Cakir на 150 км

16:30 09.03.2024

Хто покупець, і наскільки потужним є озброєння таких катерів

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Під час міжнародної оборонної виставки DIMDEX 2024 в Катарі керівництво катарських ВМС (QENF) і турецька кораблебудівна компанія Dearsan уклали контракт на будівництво двох малих швидкохідних кораблів, проект яких отримав позначення FAC 50, і котрі по суті є ракетними катерами.

Вартість угоди не розкривається, однак зазначається, що за умовами контракту поставка першого із цих кораблів має відбутись через 36 місяців, поставка другого – ще на 3 місяці пізніше. Про це йдеться в публікації порталу European Defense Review.


Модель турецького ракетного катера за проектом FAC 50 під крилату ракету CAKIR, фото - Dearsan

Деталізується, що турецька Dearsan почала працювати над проектом кораблів FAC 50 ще чотири роки назад, і на даний момент в цей проект закладається наступний функціонал: оборона портів та військово-морських баз, боротьба з піратством, пошуково-рятувальні завдання та знищення повітряних цілей. Схоже, що Катар став першим замовником таких ракетних катерів.

Наразі відомо, що довжина корпусу корабля проекту FAC 50 складає 50,7 метрів, ширина – 9,2 метри, осадка – 2 метри. Корпус передбачається виготовляти із сталі, надбудову – із алюмінієвого справу, фактичне водозаміщення поки що невідоме.

Екіпаж має складати 33 особи, силова установка – три водометні рушії, які мають забезпечувати максимальну швидкість в 36 вузлів, та дальність ходу до 1000 морських миль на малій швидкості плавання.

При цьому передбачається, що турецький FAC 50 має отримати доволі потужний набір озброєння як на такі компактні габарити: 40-мм артустановка від Leonardo OTO Marlin, чотири пускові установки під крилаті ракети Cakir від Roketsan, чотири пускові під зенітні ракети Sungur малої дальності, два дистанційно керовані модулі STAMP від Aselsan під 12,7-мм кулемети та два ручні 12,7-мм кулемети. Але допускається, що за бажанням замовника набір озброєння буде змінений.

Тут окрему увагу варто звернути саме на крилату ракету CAKIR, оскільки тут мова про доволі компактний засіб ураження, котрий першопочатково проектувався взагалі під ударний безпілотник Akinci, і про особливості якого розповідали в окремій публікації.



Коротко нагадаємо характеристики CAKIR: довжина корпусу – 3,3 метри, стартова маса – 275 кілограмів, зокрема маса БЧ – 70 кілограмів, варіанти спорядження - бронебійна, уламково-фугасна чи термобарична, дальність пуску до 150 кілометрів.

Раніше Туреччина демонструвала проект морського дрона з пусковими під Cakir. Про це ми згадували, коли писали, що уже можна фантазувати про "Нептун" на морському дроні, бо подібне вже є.


Рендер проекту безпілотного ракетного катера ULAQ під крилату ракету ÇAKIR, продемонстрований на виставці World Defense Show в Ер-Ріяді у лютому 2024 році

Ще на цю тему