Туреччина замовила серійне виробництво власних аналогів GMLRS, PrSM, Stinger та Javelin / Відео

17:40 13.02.2024

Міністерство оборони Туреччини повідомило про укладання контрактів із Roketsan на серійне виробництво цілого ряду ракет, які були розроблені у межах національної ракетної програми. 

В першу чергу мова йде про початок виготовлення балістичних ракет оперативно-тактичного рівня Tayfun, пише DEFENSE EXPRESS.

Це балістичні ракети малого радіуса дії із вже досягнутою дальністю у 560 км, але це не її максимум, бо її планується довести до показника у 1000 км.

Заслуговує на увагу те, що перше випробування Tayfun відбулось лише у жовтні 2022 року. Тобто шлях до замовлення нової ракети для власних збройних сил у Туреччини виявився більш ніж швидким. Але також вказує на те, що розробка Tayfun тривала достатньо довго за умов доволі високої секретності. Бо навіть зараз точні характеристики цієї ракети не розголошуються.

Але враховуючи її дальність, а тим більше плани на 1000 км версію, Tayfun цілком можливо порівняти із перспективною американською ракетою PrSM. До речі вона також активно наближається до серійного виробництва.

Також міноборони Туреччини замовило TRLG-230, яка також належить до ракет класу "земля-земля", але має дальність польоту до 70 км. Тобто певною мірою є аналогом GMLRS для HIMARS, але призначена для комплексу Bora, який має пакет на 12 таких ракет.

Але TRLG-230 має інший принцип наведення на кінцевій ділянці вона використовує напівактивну лазерну головку самонаведення. Водночас ураження цілей з меншою точністю та лише стаціонарних цілей можливо й за рахунок лише супутникової та інерціальної системи навігації.

Окрім замовлення на ці дві ракети Roketsan також отримав контракти на виробництво зенітної ракети Sungur, яка є національною турецькою розробкою для ракет ПЗРК та ЗРК ближнього радіусу дії.

А також на протитанковий ракетний комплекс малої дальності третього покоління KaraOK, який має тепловізійне наведення на ціль та діє за принципом "вистрілів та забув".

Враховуючи концепцію KaraOK та те, що його дальність складає 2,5 км, то цілком справедливо назвати його аналогом Javelin.

Ще на цю тему