ДБР пропонує конфіскувати активи «Ніка-Тери»

10:00 07.10.2022

Державне бюро розслідувань (ДБР) ініціювало конфіскацію активів ТОВ «Морський спеціалізований порт «Ніка-Тера» та ТОВ «Межиріченський ГЗК», які входять до складу Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа. 

Про це повідомила прес-служба ДБР, пише видання Порти України.

Працівники ДБР дослідили понад 200 компаній у різних галузях економіки й сформували списки компаній, які належать російським структурам або громадянам. На основі цієї роботи ДБР підготувало лист до Кабінету міністрів України щодо винесення на розгляд Ради національної безпеки й оборони України рішення щодо примусового вилучення майна та застосування санкцій відносно компаній та осіб”, — вказала прес-служба.

У списку присутні також: ТОВ «Газпром Експорт» (дочірнє підприємство російського «Газпрому»), ПАТ «Пентопак», ПрАТ «Вінницяпобутхім» (контролюється російською АТ «Невська Косметика»), ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» (засновник – російська «Татнєфть»), ТОВ «Полтава-Капітал», ТОВ «Харків-Капітал» та інші юридичні особи та окремі діячі.

У червні 2021 року РНБО ввела санкції проти Фірташа. За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, українська зовнішня розвідка довела факти постачання на військові підприємства Росії сировини, яку виробляли на підприємствах «титанового бізнесу» Фірташа. Сам Фірташ від коментарів утримувався, його адвокати заявили, що «пан Фірташ категорично заперечує звинувачення, які, на його думку, хибні».

ТОВ «МСП Ніка-Тера» розташоване на лівому березі Бузького-Дніпровського лиману за 34 милі від моря. До порту веде Бузько-Дніпровсько-лиманський канал, що дозволяє проводити судна з осадкою до 10,3 метра. Кількість причалів — вісім, довжина причального фронту — 1,9 кілометра. До складу терміналу входять чотири спеціалізовані комплекси (вантажні райони): зерновий комплекс, комплекс із перевалки добрив, комплекс із перевалки насипних вантажів відкритого зберігання та комплекс із перевалки наливних вантажів. Територія терміналу межує із залізничною станцією «Жовтнева». Компанія у 2021 році збільшила вантажообіг порівняно з 2020 роком на на 3,4% — до 7,63 млн тонн.
 

Ще на цю тему