Саудівська Аравія подвоїла імпорт російського мазуту

12:30 17.07.2022

Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер нафти, у другому кварталі 2022 року збільшила імпорт російського мазуту більш ніж удвічі — до 647 тис. тонн (48 тис. барелів на добу), постачання здійснювалися через порти Росії та Естонії. 

Як пише видання Порти України, з посиланням на Reuters.

Як зазначає агентство, у такий спосіб країна забезпечує паливом свої електростанції у період пікового споживання електроенергії, щоб вивільнити власну нафту для продажу на міжнародних ринках за вищими цінами. При цьому Росія продавала паливо за зниженими цінами після введення санкцій за вторгнення в Україну.

Аналітична компанія Vortexa встановила, що саудівський імпорт збільшився за рахунок зростання потоків мазуту російського походження через Єгипет і Естонію.

Зокрема, саудівський імпорт з Єгипту у червні зріс до рекордних 110 тис. барелів на добу, тоді як імпорт російського мазуту Єгиптом підскочив до рекордних 70 тис. барелів на добу.

Сезонний попит на сировину для виробництва електроенергії збільшив імпорт мазуту Саудівською Аравією до 320 тис. барелів на добу у червні, що є найвищим показником з листопада 2020 року”, — заявили в компанії.

За весь минулий рік Саудівська Аравія імпортувала 1,05 млн тонн російського мазуту. Країна протягом кількох років імпортує російський мазут, що дозволяє зменшити обсяги переробки нафти на потреби енергетики, залишаючи більше сирої нафти для експорту.

Саудівська Аравія поступово збільшує використання природного газу у генерації електроенергії, однак досі потребує близько 600 тис. барелів мазуту на добу в літні місяці та 300 тис. барелів на добу в зимові, свідчать дані Ініціативи даних об’єднаних організацій (JODI).

Крім того, за інформацією трейдерів, країна збільшила імпорт російського мазуту через близькосхідний нафтовий хаб Фуджейра в ОАЕ.

Цього року Фуджейра вже отримала 1,17 млн тонн російського мазуту проти 0,9 млн тонн за аналогічний період 2021 року. Лише у липні до Фуджейри можуть надійти додаткові 0,9 млн тонн, що збільшить загальний обсяг постачань цього року до 2,1 млн тонн при тому, що за весь минулий рік було поставлено 1,64 млн тонн.

Значна частина мазуту у Фуджейрі продається на місці як суднове паливо, однак частина відправляється до сусідніх країн. Втім, невідомо, скільки додаткового російського палива надходить до Саудівської Аравії через Фуджейру.

Як зазначає агентство, збільшення постачань російського мазуту до Саудівської Аравії засвідчує виклик, з яким стикається президент США Джо Байден у намаганні скоротити доходи Москви від експорту енергоресурсів.

Тим часом Саудівська Аравія збільшила експорт сирої нафти та нафтопродуктів у лютому-квітні до рекордного рівня 9 млн барелів на добу або близького до нього, свідчать дані JODI. При цьому тільки експорт сирої нафти становив близько 7,3 млн барелів на добу.

Як повідомлялось, після запровадження обмежень на імпорт російської нафти і нафтопродуктів рф почала стрімко збільшувати обсягти їх поставок на Близький Схід.
 

Ще на цю тему