Жодне торгове судно не ризикнуло скористатися російським «гумкоридором» у Чорному морі — Держприкордонслужба

16:00 31.03.2022

Оголосивши так званий гуманітарний коридор для торгових суден у північно-західній частині Чорного моря, Росія, ймовірно, шукає заручників, які живим щитом прикриють пересування її військового флоту. На цьому наголосила Державна прикордонна служба України.

24 березня міжнародним каналом зв’язку та безпеки мореплавства військовий корабель російського флоту звернувся до всіх суден, заблокованих в портах України, із пропозицією вийти «гуманітарним коридором». При цьому військові країни-агресора безпідставно звинуватили український флот, який, нібито, замінував акваторію Чорного моря та перешкоджає виходу іноземних суден.

Вони забули згадати, хто ще з 3 березня цього року вдає з себе господарів моря та діє всупереч норм міжнародного морського права, безпеки судноплавства та здорового глузду. Російські військові кораблі перекрили усі водні шляхи в Азовському і північно-західній частині Чорного моря. При цьому пірати під триколором відкрито погрожували застосуванням зброї кожному плавзасобу, який ризикне скористуватися правом мирного проходу, називаючи їх терористичною загрозою”, — наголосили в Держприкордонслужбі.

З початку російської агресії, 24 лютого, близько сотні торгових іноземних суден залишаються заблокованими в українських портах. А російські кораблі здійснюють періодичний обстріл узбережжя, територіального моря України і навіть влучають в іноземні судна.

В Держприкордонслужбі поінформували, що жодними домовленостями на міжнародному рівні проголошений Росією гуманітарний коридор не підтверджений, не гарантований. А довіра «добрим намірам» країни, яка зухвало порушує міжнародне морське право, може стати фатальною: призвести до знищення суден та загибелі екіпажів.

Саме з того району моря, куди росіяни ласкаво запрошують іноземні судна для формування їх гуманітарного конвою, кораблі та літаки РФ постійно здійснюють обстріли берегової смуги України. Таким чином, очевидним є намір під виглядом гуманітарної місії створити для себе «живий щит» з цивільних суден для подальшого безкарного обстрілу України”, — ідеться у повідомленні.

Розуміючи це і дослухаючись рекомендацій української сторони, на сьогодні жодне іноземне судно не пристало на пропозицію агресорів, поінформували у Держприкордонслужбі.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

З перших днів повномасштабного вторгнення флот РФ поцілив щонайменше у п’ять цивільних суден у Чорному морі і в Бузькому лимані. Росіяни називають це «антитерористичною операцією».

Крім того, 26 лютого військові кораблі РФ захопили поблизу острова Зміїний в акваторії Чорного моря і доправили до берегів окупованого Криму два торгові судна під українським прапором. Того ж дня стало відомо, що військові кораблі РФ з порушенням міжнародних конвенцій атакували та захопили пошуково-рятувальне судно «Сапфір» КП «Морська пошуково-рятувальна служба» (МПРС) під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний.

26 березня рух суден через протоку Босфор був призупинений після виявлення рибалками об’єкту, що зовні нагадує міну. Пізніше Міноборони Туреччини підтвердило, що об’єктом виявилася міна, яку успішно нейтралізували. 28 березня плавучі морські міни були виявлені і знешкоджені біля населеного пункту Ігнеада поблизу кордону Туреччини з Болгарією і біля узбережжя Румунії в районі міст Корбу та Неводарі.

19 березня морський порт Сочі направив судновласникам та капітанам суден на північному заході Чорного моря попередження про загрозу «підриву на мінах українських ВМС, які дрейфують у Чорному морі». РФ також поширила відповідний Coastal Warning в системі NAVAREA. З огляду на піратську поведінку російського флоту біля берегів України, немає сумнівів, що міни були встановлені саме військовими Росії. За інформацією фахівців, мінна небезпека спрямована на рекомендовані морські шляхи від Одеси до Босфору.

За інформацією Міністерства закордонних справ України, збройні сили РФ використовують у Чорному морі міни, що були захоплені у 2014 році під час військового вторгнення та тимчасової окупації Росією українського міста Севастополь. Відтак, Росія, використовуючи морські міни з захоплених у 2014 році військових складів, свідомо вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами.

Кабінет міністрів з 25 лютого на період воєнного стану встановив третій рівень охорони у морських портах.

Україна з 24 лютого закрила морський район у північно-західній частині Чорного моря для відсічі збройній агресії Російської Федерації з морського напрямку.

Держприкордонслужба у співпраці з Міністерством закордонних справ забезпечують евакуацію іноземців – членів екіпажів морських торгових суден, які застрягли в портах.

 

Ще на цю тему