Торгівля через Суецький канал у січні-лютому 2024 року впала на 50%

11:20 14.03.2024

Торгівля через Суецький канал за січень-лютий 2024 року впала на 50% порівняно з показником роком раніше, а торгівля через Панамський канал за цей же період скоротилася на 32%. 

Це порушило ланцюжки поставок та спотворило ключові макроекономічні показники, йдеться у звіті Міжнародного валютного фонду, пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

"В останні кілька місяців світова торгівля стримувалась перебоями на двох найважливіших морських маршрутах. Напади на судна в районі Червоного моря спричинили скорочення трафіку через Суецький канал - найкоротший морський шлях між Азією та Європою, через який зазвичай проходить близько 15% світового обсягу морської торгівлі. Натомість кілька судноплавних компаній направили свої судна навколо мису Доброї Надії. Це збільшило термін доставки в середньому на 10 і більше днів, що завдало збитків компаніям з обмеженими запасами", - йдеться у звіті.

Щодо Панамського каналу, то тут сильна посуха змусила владу запровадити обмеження, які суттєво скоротили щоденні рейси суден ще з жовтня минулого року. На Панамський канал зазвичай припадає близько 5% світової торгівлі.

На тлі скорочення трафіку через Суецький канал обсяг торгівлі, що проходить транзитом навколо мису Доброї Надії, зріс приблизно на 74% до торішнього рівня. Водночас, кількість суднозаходів у 70 портів, що відстежуються в країнах Африки на південь від Сахари, у січні-лютому 2024 року скоротилася на 6,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Відповідне зниження в Європейському союзі, на Близькому Сході та Центральній Азії склало 5,3%.

"Це відображає ефект збільшення часу доставки. Якщо тенденція продовжиться, це може ускладнити деякі ланцюжки постачань і спричинити підвищувальний тиск на інфляцію", - вважають експерти МВФ.

Важливим наслідком перебоїв у судноплавстві є те, що на офіційну статистику зареєстрованого імпорту (і експорту), що базується на митних звітах, може вплинути тимчасовий вплив зміни маршруту суден. Це ускладнить оцінку основної динаміки світової торгівлі та економічної активності у найближчі місяці.

Наприклад, звіти про торгівлю товарами за січень у багатьох країнах Африки, Близького Сходу та Європи можуть показати уповільнення зростання імпорту, оскільки деякі імпортні товари, які зазвичай реєструвалися у січні, були доставлені лише у лютому.

З тієї ж причини багато країн з низькими доходами, які отримують значну частку своїх бюджетних доходів від імпортних мит (і експортних податків), можуть повідомити про нижчі бюджетні доходи у січні, ніж очікувалося.
 

Ще на цю тему