Андрій Клименко: Кому належить танкер, який перевозив російську нафту і потрапив під ракету хуситів / Фото

14:00 17.02.2024

У Червоному морі єменські хусити 16 лютого 2024 року вдарили ракетою по танкеру під панамським прапором, який перевозив сиру нафту з Росії в Індію.За інформацією Державного департаменту США, боєприпас поцілив у лівий борт судна Pollux.

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews продовжує відстежувати ситуацію з морськими перевезенням російської сирої нафти, повідомляє головний редактор BlackSeaNews, експерт Андрій Клименко у Фейсбуці.

Танкер з російською нафтою, що отримав хусітську ракету, належить компанії з Греції, але про це якось "незрозуміло" мовчать провідні західні агенції - і морські, і інформаційні, і політичні. При цьому йєменські хусіти заявили, що це британський танкер, - пише експерт. 

А у західних ЗМІ з’явилася наступна інформація:

Reuters: «КАЇР, 16 лютого. Танкер під панамським прапором, який перевозив сиру нафту, що прямувала до Індії, був уражений ракетою в Червоному морі, повідомив у п’ятницю Державний департамент США.

За даними Державного департаменту, ракета, запущена з Ємену, влучила в лівий борт M/T Pollux.

Раніше в п'ятницю Агентство з морських торговельних операцій Сполученого Королівства (UKMTO) і британська морська охоронна фірма Ambrey повідомили, що танкер під панамським прапором, як повідомляється, був збитий в 72 морських милях (133 км) на північний захід від порту Mocha біля Ємену.

"Повідомляється, що судно... зазнало незначних пошкоджень. Повідомляється, що екіпаж живий і неушкоджений", - сказав Ембрі.

Pollux вийшов на борт із російського чорноморського портового міста Новоросійськ 24 січня та мав прибути в Парадіп, Індія, 28 лютого.

Згідно з даними LSEG, судно належить Oceanfront Maritime Co SA і управляється Sea Trade Marine SA»

«Все точно, але країну реєстрації компаній чомусь не названо. Представники цих компаній не відразу відповіли на запити про коментарі, пише Андрый Клименко.

Reuters: «ДУБАЙ, 17 лютого (Reuters). У суботу єменські хусити, які приєдналися до Ірану, заявили, що вони обстріляли ракетами нафтовий танкер Pollux, який, за словами офіційних осіб США, напередодні був уражений ракетою.

«Військово-морські сили збройних сил Ємену здійснили прицільну операцію проти британського нафтового корабля (Pollux) у Червоному морі великою кількістю відповідних морських ракет, і удари були точними та прямими», — заявив військовий речник хуситів. Ях'я Сареа».

Отже, танкер з російською нафтою, що отримав хусітську ракету, належить компанії з Греції, - повідомляє Клименко.

«Мабуть треба нашій Моніторинговій групі провести для всіх майстер-клас щодо визначення судновласників.

Отже, танкер для сирої нафти (Crude Oil Tanker) POLLUX Flag Panama, IMO 9243320, DWT 99999 t, Year of build 2003, Length Overall (m) 244, Beam (m) 42.

Ship manager/Commercial manager SEA TRADE MARINE SA 40, Nafsikas Street, Voula, 166 73 Athens, Greece. since 12.08.2022 

Registered owner OCEANFRONT MARITIME CO SA Care of Sea Trade Marine SA , 40, Nafsikas Street, Voula, 166 73 Athens, Greece. since 12.08.2022

Танкер вийшов з Новоросійська, з терміналу "Шесхаріс" (належить "Транснефть/Роснефть") ATD: 2024-01-24 07:59 LT (UTC +3), вийшов з протоки Дарданелли 09.02.2024, порт призначення IN PRT PARADIP (Індія)».

Карта: Андрій Клименко, Фейсбук

Ще на цю тему