Іспанія витратить 16 млрд євро на подолання впливу війни в Україні на економіку

11:40 29.03.2022

Уряд Іспанії оприлюднив інвестиційний план у розмірі 16 мільярдів євро. Його реалізація має вирішити проблеми зростання вартості життя в Іспанії, спричиненого вторгненням Росії в Україну.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на The Local.

З обіцяних 16 мільярдів євро уряд Іспанії виділить "приблизно 6,0 мільярдів євро прямої допомоги та податкових знижок і 10 мільярдів євро гарантованих державою позик, щоб пом'якшити вплив кризи на сім'ї та бізнес", - сказав премєр-міністрі Іспанії Педро Санчес.

Згідно з планами уряду, іспанські роботодавці не зможуть до 30 червня звільняти працівників. Також в уряді обіцяють в цей період запобігти зниженню зарплат робітників.

Введені обмеження й на орендну плату – протягом наступних трьох місяців орендодавці можуть підвищити її не більш, ніж на 2%. 

Також урядові плани включають "мінімальне зниження на 20 євроцентів за літр пального" - з них держава компенсуватиме 15 євроцентів, тоді як нафтові компанії покриватимуть 5 центів. 

Натомість, зросте мінімальний дохід та допомога по безробіттю – в середньому на 15%

Уряд Іспанії ще влітку минулого тимчасово знизив ПДВ на рахунки за електроенергію з 21% до 10%. Ця норма має діяти до квітня нинішнього року, але тепер її планується продовжити.

Крім того, продовжиться тимчасове призупинення 7-відсоткового податку на виробництво електроенергії.

Іспанська влада також планує додати 600 тисчч вразливих сімей до тарифів на соціальну енергію в країні, у результаті чого загальна кількість пільгових домогосподарств досягне 1,9 мільйона.

Уряд також пообіцяв пакет допомоги у розмірі 500 млн євро для промисловосі,450 млн – транспортній галузі, 362 млн - для сільського господарства та тваринництва, а аткож близько 68 млн - для рибного сектору Іспанії. 

Ще на цю тему