«Виходити з російського громадянства, щоб уникнути призову до ЗС РФ» – порада військового експерта кримчанам

09:15 20.10.2021

Щоб уникнути незаконного призову до лав Збройних сил Російської Федерації, кримчани можуть вийти з російського громадянства.

Про це в коментарі Qirim news повідомив провідний експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

«Я тут не бачу жодних проблем для того, щоб особа могла уникнути кримінальної відповідальності – цілком нормально буде рекомендувати кримчанам виходити з російського громадянства, щоб не бути призваними до лав Збройних сил», – наголосив Мартиновський.

Він зауважив, що нині окупанти призивають тих молодих людей, які на момент окупації мали, зокрема, 11 років. А нині вони можуть ухвалювати вже свідомі рішення.

«Про що тут можна казати, хіба від них щось залежало? Хіба вони були вільні у своєму виборі залишитися громадянами України чи взяти громадянство РФ?», – зазначив експерт.

Однак, за його словами, не всі на це готові.

«Зважаючи на те, що сам факт надання такого громадянства був незаконний, то, відповідно, виходити з громадянства, деякі громадяни України розцінюють як крок до фактичного визнання, що ти є громадянином РФ», – пояснив він.

Ще один варіант уникнення незаконної служби в армії окупанта Мартиновський називає виїзд з окупованої території. Проте, тоді хлопці мають розуміти – у разі, якщо знову приїдуть в Крим або раптом з'являться на території РФ, ризикують бути притягнутими Росією до кримінальної відповідальності.

Крім того, Мартиновський зауважив, що не всі призовники в окупованому Криму громадяни України. Адже на півострові відбулися демографічні зміни. Щонайменше, на 30% склад населення змінився, розповів експерт. Зокрема, Росія завозить своїх громадян. І вони теж стають призовниками на півострові.

«Якщо наприклад, в 2015 - 2017 роках ми могли говорити, що якщо були призвані дві з половиною тисячі осіб в Криму, ми могли говорити що йшлося фактично про те, що 98 - 99% – це громадяни України. На сьогоднішній день, зважаючи на те, що відбулися значні зміни в демографічному складі населення Криму, призов в Криму не означає, що всі 100% осіб, які призиваються, це громадяни України (…) Тобто, 30% – це громадяни РФ», – зазначив Мартиновський.

При цьому експерт наголосив, що незаконний призов до лав Збройних сил держави-окупанта в Міжнародному кримінальному суді карається в кримінальному порядку. Але карається не держава, а конкретні фізичні особи, які долучені до цього процесу і є організаторами та виконавцями. Тобто, йдеться про індивідуальну кримінальну відповідальність.

Тут варто підкреслити, що злочином є те, що осіб призивають до лав ЗС РФ, іншим складом злочину є те, що їх переміщують з території Криму для проходження служби на території РФ. Тобто це два окремі види воєнного злочину. І якісь особи можуть відповідати за вчинення одразу двох злочинів. А якісь можуть відповідати лише за те, що, наприклад, здійснювали переміщення населення або брали участь в незаконному призові.

Він підкреслив, що стосовно відповідальності держави як такої, на сьогоднішній день існує лише варіант засуджень з боку міжнародної спільноти і запровадження санкцій.

Нагадаємо, 1 жовтня Російська Федерація почала черговий, вже 14-ий незаконни призов кримчан до Збройних сил РФ. За відмову служити в лавах окупанта РФ відкриває кримінальні справи.

Як повідомлялося раніше, 18 жовтня Прокуратура АР Крим повідомила про підозру за незаконний призов кримчан десятьом окупаційним військовим комісарам в Криму.

Ще на цю тему