Німця, який вестиме бізнес в Криму, в ФРН чекатиме розслідування – посол Анка Фельдгузен

18:00 12.07.2021

Коло впливу «друзів окупації Криму» в Німеччині дуже обмежене, а на німецьких підприємців, які ведуть бізнес в окупованому Криму, після повернення чекатиме розслідування. 

Про це Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний посол Німеччини в Україні повідомила в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань/

Анка Фельдгузен під час інтерв’ю вперше почула про німецьку організацію російського впливу «Freunde der Krim» («Друзі Криму»), яка обстоює в Німеччині визнання Криму російським і припинення політики «кримських» санкцій та організовує незаконні візити громадян Німеччини до окупованого Криму: 

«Я дійсно з ваших питань вперше про цю організацію дізналася. В Україні я дійсно дуже багато працюю не тільки як Посол, я була тут заступником Посла і я чотири роки жила в Німеччині, працювала на федерального президента, я ніколи про це не чула. Напевно, ця організація є, напевно, вона активна, але коло її впливу дуже обмежене. І ті бізнесмени, які йдуть з ними в Крим через Росію… Якщо це серйозні бізнесмени, вони знають, що вони в Україну потім вже точно не заїдуть, тому що їм буде заборонено. Це їх індивідуальний вибір».

Пані Посол відзначила, що Міністерство закордонних справ Німеччини радить своїм громадянам не їхати до окупованого Криму, тому що там вони не матимуть консульського захисту, оскільки німецькі дипломатичні та консульські представництва не діють на окупованій території. 

Водночас, за словами Анки Фельдгузен, на німецьких підприємців, що ведуть бізнес в окупованому Криму, очікує розслідування у випадку їхнього повернення до ФРН:

«Якщо вони порушують санкції і назад до нас повернуться, тоді треба їх розслідувати», – зауважила пані Посол.

Однак, за її словами, їй не відомо жодного випадку, коли б німецький державний чи муніципальний службовець отримував фінансування подорожі до окупованого Криму з російських джерел.
 

Ще на цю тему