Незаконні пасажирські перевезення в Крим: Підозру отримав гендиректор залізничної компанії «Гранд Сервіс Експрес»

19:20 15.11.2023

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру гендиректору російської залізничної компанії «Гранд Сервіс Експрес», який організував незаконне перевезення пасажирів до окупованого Криму. 

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК та м.Севастополь. За інформацією Центру журналістських розслідувань, підозрюваний – Олександр Ганов.

За матеріалами слідства, гендиректор залізничної компанії «Гранд Сервіс Експрес» організував схему незаконного переправлення осіб через державний кордон України – з РФ на територію окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку.

«Під його керівництвом з 2019 року та по теперішній час здійснено понад 1,4 тисяч рейсів з Москви та Санкт-Петербургу до залізничних вокзалів окупованого півострова. Під час планування пасажирських перевезень компанія підтримувала координацію з російськими органами державного управління, зокрема Федеральним агентством залізничного транспорту», – повідомили в прокуратурі.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Санкція статті передбачає до 9 років позбавлення волі. 

АТ Транспортна компанія «Гранд Сервис Экспресс» (ГСЕ) – перший приватний залізничний перевізник Росії. Компанія відкрила цей напрямок наприкінці 2019 року. Наразі компанія виконує пасажирські перевезення до Сімферополя і Севастополя з Санкт-Петербурга і Москви (щодня), Омська, Астрахані, Пермі, Смоленська і Кисловодська (через день або по окремим датам) через Керченський міст.

Санкції проти Транспортної компанії «Гранд Сервис Экспресс» США і Євросоюз застосували у 2020 році – невдовзі після того, як компанія запустила поїзди «Таврія» між Москвою і окупованим Кримом через Керченський міст. Разом із компанією було застосовано санкції проти її генерального директора Олександра Ганова, колишнього функціонера російського Сбербанку, ексміністра інвестицій та інновацій уряду Московської області РФ. 

РНБО України застосувала санкції проти Олександра Ганова 23 березня 2021 року, не вказавши у додатку до рішення його посаду та індивідуальний податковий номер.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему