«Кримський титан»: під холдинг чи під танк?

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»
 

«Кримський титан» може увійти до великого титанового холдингу, який створюється в Росії структурами, наближеними до братів Ротенбергів, або «пасть смертью храбрых», стримуючи наступ Збройних сил України. Такі діаметрально протилежні сценарії можливі вже найближчим часом.

* * *

За пару місяців до початку Великої війни 24.02.2022 попередній власник заводу «Кримський титан» в місті Армянськ на півночі окупованого Криму Дмитро Фірташ позбувся контролю над ним.

Ймовірно, Росія, готуючись до вторгення та окупацї всієї України, розуміла, що його зв'язки, в тому числі для можливого контрабандного постачання ільменіту – сировини для виробництва діоксиду титану – вже не знадобляться. Тобто настав момент передати завод в руки російського бізнесу.

В грудні 2021 року «Ukrainian Chemical Products», що входить до титанового бізнесу Group DF Дмитра Фірташа, продала всі свої активи в Криму компанії «Російський титан».

«Російський титан» було створено у липні 2021 року зі статутним капіталом 10 тис. руб. Його засновниками виступили Сергій Романенко – 50%, Роман Степанов – 30% та Сергій Максимов – 20%. Основним видом діяльності є видобуток та збагачення титано-магнієвої сировини.

Після початку Великої війни і окупації частини материкового півдня України управління «Кримським титаном» взяла на себе російська Башкірська содова компанія (БСК). Ця компанія навесні 2021 року була націоналізована російським урядом, тобто управління трофейним заводом взяла на себе державна структура. 

В квітні 2022-го року БСК частково запустила на «Кримському титані» виробництво аммофосу. Однак більш грандіозним планам завадили успіхи ЗСУ на фронті. Сировину, що містить фтор, і аміак, можливо доставляти лише залізницею, але наближення лінії фронту до Криму та отримання Україною далекобійної зброї зробило неможливим запуск залізничного сполучення через суходольний коридор по узбережжю Азовського моря. 

В управлінні БСК «Кримський титан» перебував недовго. Вже в травні 2022 року новим власником «Кримського титану» стали називати «Русский водород». Спочатку йшлося про оперативне управління, а власником «Кримського титану» (через ТОВ «Титанактив», 99%) компанія «Русскій водород» остаточно стала з лютого 2023-го року.

Саме в той період, на першому етапі Великої війни, коли в Росії рахували дні до повної окупації України, в російських економічних ЗМІ обговорювали великий пєрєдєл на хімічному ринку на користь «Газпрому» та наближених до Путіна братів Ротенбергів шляхом створення хімічного холдингу. «Кримський титан» також називався серед претендентів на поглинання новоутвореним холдингом:

«Угода століття в Башкирії. БСК, Стерлітамацький нафтохімічний завод та АТ «Синтез-Каучук» об'єднують під одним управлінням… За даними джерел, найбільші хімічні підприємства Стерлітамака та Салавата хочуть об'єднати під одним холдингом за участю «Газпрому». «Русскому водороду» також планують передати 47% БСК… «Русскій водород» та «Газпром» об'єднають колишні активи українського мільярдера Дмитра Фірташа у Криму. Зокрема йдеться про завод «Кримський титан». Його днями перезапустили за участю БСК», – писав тг-канал «Внеплановая экономика в травні 2022.

За різними оцінками, Ротенберг розраховував створити холдинг на базі 18 підприємств, серед яких можуть бути і трофейні. В 2023 році підгрібання різних активів під ротенбергівський холдинг продовжилось і за окремими підприємствами отримало логічне завершення у вигляді указів російського президента і постанов російського уряду.


«Кримський титан»: під російський холдинг чи під український танк?

Станом на сьогодні «Русскій водород» стовідсотково контролює «Кримський титан» та володіє 47% акцій БСК, яка торік здійснювала управління Кримтитаном.

Обидві компанії є дуже цінними активами. Башкірська содова компанія – російський лідер з виробництва кальцинованої та харчової соди та входить до числа лідерів з випуску каустичної соди та полівінілхлориду.

«Кримський титан» – виробляє діоксид титану, пігменту, який додають скрізь, щоб отримати білий колір. У Росії таких виробництв немає, а отже його власник стає монополістом цьому ринку.

Передача хімічних активів під владу путінських гаманців Ротенбергів засвідчує, що хімічне виробництво (поруч з нафтою) має стати одним з суттєвих джерел надходження фінансів до російського бюджету. А значить - одним з джерел фінансування війни проти України. І якщо продовжувати логічний ланцюжок – новий холдинг має стати об'єктом прискіпливої уваги для запровадження санкцій.

Чи стала очікуваною і обгрунтованою нинішня активність Ротенбергів на хімічному ринку? – питання неоднозначне.

Санкції поступово, хоч і повільно, мінімізують прибутки в різних сферах російського бізнесу, а кооператив «Озеро» бідувати не звик. При цьому фактично примусовий «віджим» БСК у національного бізнесу Башкортостану вже збурив невдоволення в республіці та став красномовним свідченням активізації державного рекету «Центру» по відношенню до національних прибуткових активів. І, ймовірно, воно не буде останнім.

Але щодо «Кримського титану», то плани російських олігархів можуть бути лише прикриттям для остаточного знищення українського трофейного конкурента на випадок деокупації Криму. Тоді цим активом можна в крайньому випадку розпорядитись в інтересах війни.

В російських ЗМІ ще торік проскочила фраза, що «диоксид титана в рамках холдинга будет производиться в Башкирии». Тобто не на «Кримському титані».

Тож можна припустити, що в російській верхівці для «Кримського титану» вже визначена доля «пасть смертью храбрых». А передача заводу до «Русского водорода» зроблена не обов’язково задля економічної доцільності, а задля швидкості реалізації мілітарно вмотивованих рішень.

За нинішніх обставин Росія може не просто ліквідувати «Кримський титан» як підприємство, а ліквідувати, знищити його в прямому розумінні – таким чином, приміром, щоб створити на півночі Криму мертву екологічну зону.

Можлива мета – стримати майбутні українські наступальні дії по звільненню окупованого півострова. Скажімо, підрив Кримського титану та його кислотонакопичувача може розглядатись ворогом як спосіб загальмувати просування українських військ.

«Кримський титан» вже перестав представляти для Росії інтерес як бізнес, як фактор утвердження в Криму та надання роботи мешканцям, а почав розглядатись як форпост, елемент укріплень, єдина мета якого – стримати просування ЗСУ. А якщо стримування шляхом руйнації та хімічного зараження не спрацює – зробити проблемою для України при відновлення економіки півострову.

В цьому сенсі підготовку до фізичного знищення заводу (а інформація про завезення вибухівки та перебування військових на його території вже була) можна розглядати як ключовий маркер, що Росія втрачає спроможність втримати Крим, і втратила інтерес до цього. Тобто перейшла до етапу «терор відступаючого» (красномовний приклад – підрив Каховської ГЕС).

Так чи інакше, але впродовж останніх місяців кримські патріоти постійно повідомляють про те, що росія проводить дії, спрямовані на перетворення «Кримського титану» на фортифікаційну споруду на шляху українського контрнаступу. З травня 2023 і українські офіційні особи теж почали озвучувати подібну інформацію.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов наприкінці червня 2023 заявив: «На сьогодні ці два об'єкти [«Кримський титан» та Запорізька АЕС] – ключові, де вони [окупанти] можуть завдати нам шкоди, але майте на увазі, що це не може зупинити нас у питанні звільнення нашої України від цих терористів».

Про небезпеку підриву заводу говорять і кримські колаборанти. Голова кримського окупаційного «парламенту» Владімір Константінов намагається переконати, що українські диверсійні групи намагатимуться підірвати завод: «Головна загроза там - соляна кислота, яка знаходиться у великих ємностях і у великій кількості. При її розливі, звичайно, нічого хорошого не буде, і це треба розуміти». Це знову про відомий принцип дій росіян – наперед звинувачувати супротивників в тих злочинах, які РФ планує вчинити сама.

Хронологія і деталі

В квітні 2023 року президент росії володимир путін підписав указ про передачу в довірче управління АТ «Русский водород» 47% акцій «Башкирської содової компанії», що знаходяться у федеральній власності. А 2 серпня 2023 прем'єр-міністр росії Михайло Мішустін підписав розпорядження про передачу в довірче управління АТ «Русский водород» 757,3 тис. акцій «Башкирської содової компанії» (БСК) без конкурсу.

Довідково: Башкирська содова компанія (АТ «БСК» ІПН 0268008010, ОГРН 1020202079479. ОКПО 00203312, зареєстровано 10.12.1991 за юридичною адресою: 453110, Республіка Башкортостан, м. Стерлітамак, вул. Технічна, б.32), один з найбільших в росії виробників кальцинованої та харчової соди, раніше входила в АТ «Башкірська хімія». У 2020 році арбітражний суд Башкирії задовольнив позов Генеральної прокуратури росії про витребування у холдингу 95,7% акцій (1,58 млн з 1,66 млн штук) БСК. З 2021 року 38% акцій БСК належать Башкирії, ще 11% — у довірчому управлінні АТ «Регіональний фонд», решта пакету перебуває у федеральній власності. Керівник: Давидов Едуард Малікович (ІПН 071405665507).

Акціонерне товариство «Русский водород» присвоєно ІПН 7716953328, КПП 773001001, ОГРН 1217700039853, ОКПО 47033780. Засновником виступає ТОВ УК «Фін-Партнер».

АТ «Русский водород» зареєстрована за адресою 121151, м. Москва, муніципальний округ Дорогомілове, наб. Тараса Шевченка, б. 23А, поверх 12, офіс 77. Генеральний директор організації Давидов Едуард Малікович. Розмір статутного капіталу 500 000 руб. До організації входять 12 компаній. Діє з 03.02.2021. Заснував бізнесмен Станіслав Валерійович Тихонов (29.11.1965 р.н.. У 1988 році закінчив Російський університет нафти та газу ім. Губкіна. Розпочав свою кар'єру в комерційних структурах, і з 2002 до 2012 року працював на посаді Генерального директора ВАТ «Нафторесурси» З 2012 року Станіслав Тихонов працює радником генерального директора АТ «Ямалтрансбуд»).

Тихонов С. виступав лише номінальним власником АТ «Русский водород» і до вересня 2022 року був єдиним власником, потім йому на зміну прийшло ТОВ УК «Фін-Партнер», що належить ТОВ «Центр – М», до акціонерів якого входили Аркадій і Борис Ротенберги.

До керівництва АТ «Русский водород» входять колишні топ-менеджери БСК та ТД «Башхім», наприклад, Гузель Хафізова та Марина Бортова. Сайт https://www.h2-group.ru/

 

ДАВИДОВ Едуард Малікович, 10.07.1984 р.н. ІПН 071405665507. Паспорт 8304690447. СНІЛС: 07241254635. Адреси реєстрації: рф м. Нальчик, вул. Червоноармійська, б.133; рф, Республіка Башкортостан, м. Стерлітамак, вул. Гоголя, б. 108, кв.34. Генеральний директор АТ «Башкирська содова компанія» та АТ «Березніковський содовий завод», АТ «Русский Водород». Користується (вався) моб. номерами: 79174726862, 79852939272, 79264910519, 74953631394, 74955405770, 79067706040, 79991324545. Має у властности автомобілі: QX60/JX Infiniti (Х770ВМ102); SANTA FE Hyundai H770VM102, O314NS790, H992ME102. Електронна пошта: [email protected]. Одружений, виховує чотирьох дітей.

Родинні зв’язки: Давидова Регіна Рашбілівна, 09.10.1986 р.н. ІПН 772579137087, паспорт 4510 351241, адреса реєстрації; рф Підмосков'ї, м Красногорськ, с. Ніколо-Урюпіно б. 2, кор. 2А. Користується моб. номерами 79639025772, 79639025771, 79859695138 Ел.пошта [email protected]

У березні 2022 року Ротенберг відправив листа Путіну, де запропонував передати «Русскому водороду» БСК та ще 17 російських підприємств. Після розмови з Аркадієм Ротенбергом глава РФ надіслав листа до міністерств з резолюцією «Для внесення пропозицій».

БСК була передана «Русскому водороду» на жорстких умовах: компанія не матиме права розпоряджатися активами, не отримуватиме компенсацію витрат та винагороду, але зобов'язується діяти на користь Росмайна, отримуючи дивіденди з акцій та перераховуючи їх на користь рф. 

У квітні 2022 року «Русский водород» взяв в операційне управління башкирські АТ «Стерлітамацький нафтохімічний завод» (СНГЗ) та «Синтез-Каучук», які поряд з іншими підприємствами входили до групи «ТАУ Нафтохім». З посиланням на дані уряду Башкирії повідомлялося, що одним із власників СНХЗ і «Синтез-Каучука» через кіпрські Rixford Asset Holding Ltd і Referee Capital Holdings Ltd був Йосип Рутман, який проживав у США та Ізраїлі і перебував у федеральному розшуку за скоєння злочинів дача хабара в особливо великому розмірі). Бенефіціаром групи, крім Рутмана (за даними на початок 2021 року), був підприємець Дамір Мугінов.

Також АТ «Русский водород» взяло на себе операційне управління «Кримським Титаном». Пов'язана раніше з українським олігархом Дмитром Фірташем компанія «Титанові інвестиції», яка володіє заводом «Кримський титан» в Армянську і вважається найбільшим «російським» виробником діоксиду титану, у 2018 році перебувала на початковій стадії банкрутства. У 2020 провадження у справі було припинено у зв'язку із укладенням мирової угоди. Тим не менш, підприємство залишалося збитковим.

До липня 2022 року єдиним власником «Титанових інвестицій» була кіпрська компанія «Летан Інвестментс Лімітед», бенефіціаром якої вважався Фірташ. Однак потім склад засновників змінився: сьогодні такими вказані ТОВ «Титанактив» (99%) та АТ «Русский водород» (1%).

З лютого 2023 року «Титанактив» знаходиться у власності «Русский водород».

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему