Джапарова розповіла як Кримська платформа захищатиме права громадян на окупованих територіях

14:00 18.06.2021

В окупованому Криму погіршується ситуації внаслідок безпрецедентної мілітаризації півострова та прилеглих акваторій, масові порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права російською окупаційною адміністрацією. 

Про це перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова розповіла під час онлайн-дискусії «Порушення прав людини у Криму: механізми боротьби», організованій Посольством України у ФРН спільно з українсько-німецьким об’єднанням Kyjiwer Gespräche (Київський діалог), повідомляє пресслужба МЗС України. 

Еміне Джапарова поінформувала про ініціативу МЗС України з публічного адвокаційного менторства на захист громадянських журналістів, незаконно ув’язнених РФ. «Публічність часто є єдиним інструментом захисту протиправно ув'язнених осіб від тортур, і на це ми звертатимемо особливу увагу в рамках Кримської платформи», - наголосила Еміне Джапарова.

Перша заступниця представила структуру, пріоритети та заплановані заходи Кримської платформи.

Еміне Джапарова наголосила, що із затвердженням Стратегії деокупації та реінтеграції Криму Україна підтвердила відданість деокупації Криму політичними та дипломатичними засобами. За її словами, Кримська платформа є інструментом реалізації цього стратегічного бачення. 

Перша заступниця наголосила на кроках, які команда МЗС на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою здійснює для консолідації світової спільноти з метою відповіді на порушення норм та принципів міжнародного права та масові порушення прав людини з боку РФ.

Вона наголосила, що Кримська платформа покликана забезпечити синергію зусиль на міжурядовому, міжпарламентському та експертному рівнях для деокупації Криму та захисту світового порядку, заснованого на правилах.

Очільниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник детально розкрила випадки порушень прав людини в Криму та ознайомила учасників з діяльністю українських правозахисних організацій кримської тематики, яка, зокрема, включає здійснення моніторингу, співробітництво з українськими урядовими структурами, міжнародними організаціями та юрисдикційними органами.

Голова Комітету німецького Бундестагу з питань прав людини та гуманітарної допомоги Гіде Йенсен зосередилась на недотриманні Росією зобов'язань у рамках міжнародних організацій, незважаючи на кроки назустріч, зокрема повернення делегації РФ до ПАРЄ.

На важливості Кримської платформи не лише в контексті захисту прав людини, але і відповіді на загрози безпеці та свободи судноплавства в глобальному контексті наголосив у своєму виступі історик та експерт-міжнародник Вільфрід Їльге.

Також учасники обговорили питання кримінального переслідування за злочини на тимчасово окупованих територіях у міжнародних та національних юрисдикціях та системного забезпечення ефективності санкційних режимів.
 

Ще на цю тему