За роки окупації у Криму зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини

11:00 16.10.2023

У тимчасово окупованому Криму за останні 9,5 років зареєстровані понад 5 тисяч порушень прав людини, і переважно вони стосуються представників кримськотатарського народу.

Про це заявив кримськотатарський активіст, правозахисник, заступник директора Українського інституту Алім Алієв під час конференції "Крим голобальний. Розуміння України через Південь", передає Укрінформ.

"За останні 9,5 року понад 5 тисяч порушень прав людини було зареєстровано в Криму. В основному це стосується кримських татар. Росія намагається зосередити увагу на кримських татарах, виставляючи їх потенційними терористами та злочинцями ", - сказав Алієв.

Також Алієв зазначив, що сьогодні Україна проходить через процес деколонізації Криму.

За його словами, "Крим після 2014 року перетворився на зразок заходів колонолізації для Росії".

"Коли ми говоримо про внутрішньо переміщених осіб, про біженців, то майже 70 тисяч людей залишили Крим протягом останніх 9,5 року, але маємо і зворотній процес, коли понад 700 тисяч людей приїхали до Криму з Росії, і це вже інші люди. Це не тільки військові, а й цивільні, які колонізували Крим", - сказав Алієв.

"Це наша спільна війна. І у цій війні чимало кримських татарів, українців та представників інших національностей зараз знаходяться у лавах ЗСУ на передовій. Це війна не тільки за нашу територію, за нашу землю, але й за нашу самобутність, за нашу гідність і за наше майбутнє", - підкреслив він.

Також, окупанти в Криму від початку повномасштабної війни Росії проти Україні звинуватили 472 жителів півострова у «дискредитації» російської армії.
 

Ще на цю тему