Amnesty International підготувала звіт про злочини РФ до десятої роковини анексії Криму

17:40 18.03.2024

За десять років окупації Криму Росія жорстко обмежувала право на свободу релігії та віросповідання, блокувала роботу ЗМІ й запровадила власну шкільну навчальну програму.

Про це повідомила Amnesty International у звіті, який був опублікований у понеділок, 18 березня, до десятої речниці незаконної анексії Криму, пише НВ.

Як зазначає Amnesty International, Росія намагалася легітимізувати окупацію Криму шляхом пригнічення неросійських ідентичностей на півострові. Після анексії вони запровадили власну шкільну програму, що призвело до індоктринації та погроз переслідуваннями педагогічного персоналу та учнів, які були з цим не згодні. Також були незаконно впроваджені закони, які обмежували свободу думки, мирні зібрання, культурні події та релігійні обряди.

«Роками ми били на сполох через утиски Росією прав людини в Криму. Минуло десятиліття, і ми можемо підсумувати, який вплив це мало на півострів, разом зі спробами РФ пригнітити неросійські національні ідентичності, зокрема українську та кримськотатарську культури. Викликає занепокоєння і те, що Росія, здається, бере такі методи за зразок для інших українських територій під окупацією», — зазначає дослідник Amnesty International по Україні Патрік Томпсон.

Як пише організація, Росія жорстоко обмежувала свободу право на свободу релігії та віросповідання в Криму, встановивши законодавство, яке заборонило молебні, проповіді та поширення релігійних матеріалів поза спеціально відведеними місцями або без офіційного дозволу.

Мусульманське населення Криму, більшість якого складає кримськотатарське населення, стали об'єктом репресій з боку російських силовиків, які проводили обшуки мечетей, при цьому перевіряючи паспорти усіх присутніх.

«Понад 100 кримських мусульман і мусульманок потрапили на лаву підсудних через необґрунтовані звинувачення в тероризмі й отримали тюремні терміни до 24 років, які вони відбувають у Росії», — зазначають автори звіту

За інформацією Amnesty International, після 2018 року Українська православна церква Київського патріархату (після 2018 року Православна церква України), відмовилася від перереєстрації за російським законодавством. Декілька її священників відмовилися від російських паспортів і були змушені покинути Крим. За перший рік окупації УПЦ втратила 38 із 46 своїх парафій, а станом на 2024 рік — всі. У травні 2023 року де-факто влада протиправно виселила церкву з собору в Сімферополі.

Як зазначають автори звіту, незалежні ЗМІ та журналісти також стали мішенню для місцевої окупаційної влади. У березні 2014 року україномовні телеканали та радіостанції були зняті з ефіру та замінені російськими медіа після анексії. Росія змусила всі ЗМІ в Криму перереєструватися за її законодавством, а також застерегла від «провокаційних дій». Мішенню також стали ЗМІ кримськотатарською мовою, які не змогли отримати перереєстрацію, а потім були вимушені покинути Крим через переслідування. Доступ до онлайн-медіа, які покинули Крим, незаконно блокували в регіоні.

«Росія повинна негайно припинити всі порушення міжнародного гуманітарного права та права у сфері прав людини в Криму й на інших територіях України під окупацією. Винні в усіх злочинах за міжнародним правом повинні бути притягнуті до відповідальності в рамках справедливого суду, а постраждалі й рідні жертв — мати змогу повною мірою реалізувати свої права на правду, справедливість та відшкодування», — наголошують в Amnesty International.
 

Ще на цю тему