На ТОТ України окупанти будують залізничну гілку «Маріуполь – Бердянськ»

11:00 18.05.2024

На півдні України окупанти продовжують будівництво нової залізниці «Ростов – Крим». 

Наразі підготовчі роботи швидко просуваються у Бердянському районі Запорізької області і вже вимальовується загальна картина того, де саме росіяни прокладуть колію, яка зʼєднає окуповані Маріуполь і Бердянськ, пише Центр журналістських розслідувань.

За даними супутника Sentinel-2, з 26 квітня по 12 травня будівельні роботи помітно просунулися на 25 кілометрів на відрізку с. Червоне поле до с. Осипенко, від якого колія повертає на південь у бік с. Старопетрівка, як і припускав ЦЖР ще в восени 2023 року.

Аналізуючи супутникові дані, вже зараз можна побачити, як виглядатиме принаймні більша частина залізничної гілки між Бердянськом і Маріуполем.

Умовна схема нової залізниці у Бердянському районі (червоним кольором, зеленим – існуюча) станом на травень 2024 року. Фото ЦЖР

Як повідомляв минулого місяця ЦЖР, залізницю до Бердянська росіяни будують разом із об’їздною дорогою на північ від Маріуполя. Тобто, новий відрізок сухопутного коридору може складатися з паралельних автомобільного і залізничного шляхів.

Умовна схема нової залізниці від Маріуполя у Бердянська, ділянка до с. Комишувате (червоним кольором, зеленим – існуюча). Фото ЦЖР

Поблизу Бердянська, від села Старопетрівка рейки, вочевидь, прокладуть до військової бази на аеродромі, де нова гілка зʼєднається з існуючою залізницею, яка починається в порту і прямує на північ Запорізької області до прифронтового міста Пологи. 

Як повідомляв ЦЖР, окрім ділянок «Бердянськ – Маріуполь» та першої гілки між селищами «Новоселівка – Гранітне – Бурне», росіяни активно розбудовують нову залізницю поблизу Донецька, який також окупанти планують зʼєднати з півднем України і Кримом.
 

Ще на цю тему