Чи може Росія застосувати ядерну зброю проти України — Кравчук

21:01 07.06.2021

Останнім часом багато політиків голосно заговорили про ядерну зброю, від якої Україна відмовилася ще в 90-і, підписавши Будапештський меморандум. Однак подібне озброєння все ще залишається в Росії, яка веде проти нас війну.

При цьому, на думку глави вітчизняної делегації в ТКГ з питань Донбасу Леоніда Кравчука, в Кремлі не ризикнуть завдати ядерного удару по Україні.

Як пояснив Кравчук, подібний крок, у першу чергу, невигідний самій Росії. І не через ймовірне засудження світовою спільнотою або витрати на сам запуск ядерних ракет.

Вся справа — у наслідках подібної атаки. За словами екс-президента України, будь-яка ядерна катастрофа — військова атака або вибух, подібний Чорнобильській АЕС, — впливає на дуже значну територію.

Та й спроба усунути наслідки затягується на тривалі роки.

Якщо ж Кремль ризикне атакувати ядерними ракетами схід України, наприклад, Харків, то велика частина Росії теж постраждає від такого рішення. Поміж іншого, під час спілкування з журналісткою Яніною Соколовою, Кравчук розповів про особливості колишнього ядерного арсеналу в Україні.

По суті, як пояснив політик, він був більш небезпечний, ніж корисний, адже сам Кравчук навіть не мав доступу до так званої «чорног валізки». Як запевнює екс-президент, всі коди запусків ядерної зброї, розташованої на території нашої країни, перебували в Москві.

При цьому, якщо Києву раптово б знадобилося запустити ракету, то рішення довелося б погоджувати із Росією, наступницею Радянського Союзу.

До того ж, як розповів Леонід Кравчук, на момент здобуття незалежності Україна просто не мала фінансових можливостей утримувати ядерні ракети — а їх було відразу 1270 — в ідеальному стані. Будь-які ж ядерні боєголовки потребують постійного «догляду» і оновлення.

При цьому Кравчук нагадав, що документ, який погоджував вивезення такої зброї з України, був підписаний Леонідом Кучмою.

 

Ще на цю тему