Злив всієї технічної документації "Специальный Технологический Центр" РФ: чому це більше за "Клондайк"

15:40 09.01.2024

Порівняти такий злив секретної виробничої документації з РФ навіть важко, бо історичних аналогій просто не існує й Україна отримала доступ до документації на БЛПА "Орлан-10", "Альтаир", "Иноходец", станції РЕБ "Свет-КУ" та "Леер-3" й на ще близько 200 зразків

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Завдяки проведенню успішної операції, Головне управління розвідки Міністерства оборони України отримало доступ до близько 100 гігабайт секретної технологічної документації від російського оборонного підприємства "Специальный Технологический Центр", який знаходиться у Санкт-Петербурзі. Загалом мова йде про 194 зразки, серед яких БПЛА, включно з "Орлан-10", засоби РЕБ, такі як "Свет-КУ", а також окремі вузли та системи.

Такий обсяг інформації став предметом обміну в межах програми "Апостол платить гроші", за яким Володимир Золкін та Дмитро Карпенко готові платити гроші за інформацію про позиції армії РФ та іншу цінну інформацію. В обмін на величезний об'єм даних щодо роботи "Специальный Технологический Центр" росіяни попросили допомогти покинути РФ.

Для розуміння того, чому ця інформація більша за "Клондайк" - у ГУР МО вже оцінили вартість інформації у понад 1,5 млрд доларів. Але насправді дуже важко знайти аналогії, бо їх просто не існує.

Загалом, лише з переліченого, Україна отримала технічну документацію на цілий ряд серійних, дослідних та перспективних зразків озброєння ворога у царині безпілотників, систем зв'язку, радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки.


Й почати можливо з "Орлан-10", який є основним розвідувальним БПЛА у РФ. При цьому враховуючи оголошений у відео неповний перелік даних, то також у ньому знаходиться й антена супутникової навігації "Комета-М", яка демонструє високу стійкість до завад.

 

Виробництво "Орлан-10"

Також у переліку по темі БПЛА був й "Альтиус", він же "Альтаир" - новітній російській розвідувально-ударний двомоторний дрон, який отримав перший контракт на постачання лише у 2021 році. Також там згадується назва "Сириус" та "Иноходец", яка відповідає назві ще одного аналогічного БПЛА, який здійснив свій перший політ у середині 2023 року.

 

БПЛА "Альтиус"/"Альтаир"

Щодо комплексів РЕБ, то "Специальный Технологический Центр" є розробником не лише згаданого "Свет-КУ", а й більш відомого "Леер-3".


 

"Леер-3"

Серед технічної документації є й портативна станція супутникового зв'язку Р-438 "Барьер-Т". Також лише у частково оголошеному переліку названі назви продукції, або "теми" дослідних конструкторських робіт: "Балат", "Волга-СГ", "Демагог", "Дроворуб", "Ирхан", "Итерация", "Калимба", "Небосвод", "Пласт", "Платан", "Силок", "Топотун", "Хохлома", "Штемпель".


Деякі з них не пов'язані з компанією "Специальный Технологический Центр" на пряму, але вочевидь вона виступала у них співвиконавцем. Тобто обсяг отриманих даних виходить далеко за межі власних розробок та проєктів однієї компанії.

Такий об'єм даних щодо ворожих розробок ще ніколи не ставав доступним. Більше того, враховуючи те, що він торкається доволі розвинених систем РЕБ та РЕР, на які ворог робить величезну ставку, ця інформація має величезне значення й для країн-партнерів України. Бо вона дозволяє розробити ефективні засоби та алгоритми протидії.

Й така технічна документація дозволяє, після її опрацювання, розпочати виробництво власних зразків, бо по суті вона є інструкцією до збірки. І зробити це значно легше, ніж проводити реверс-інженирінг трофейних зразків.

Ще на цю тему